Rondje boeken

De Zesde Clan heeft wat boeken gelezen.

Heb je, net als de Zesde Clan, geen zin om te wachten totdat een uitgeverij tijd heeft voor een Nederlandse vertaling?

Wat een verrassing! Geen complottheorie ditmaal? Geen blanke mannen die de vertaling van boeken over vrouwen tegenhouden?

Notes from the cracked ceiling. Auteur en journaliste Anne E. Kornblut zat in 2008 op de eerste rij toen Hillary Clinton een gooi deed naar het presidentschap. In haar positief ontvangen boek analyseert ze hoe die campagne verliep, wat er goed en fout ging, en hoe gender een zeer nadelig effect had op Clinton’s kansen.

Het aloude verwijt waar je niet tegenin kunt gaan. Als een vrouw niet wint dan komt dat omdat ze vrouw is. Tuurlijk. Als Obama niet de verkiezingen had gewonnen dan zou dat ook zijn omdat hij niet blank is.

Maar hoe is Hillary dan minister van Buitenlandse Zaken geworden? Is dat in een moment van onoplettendheid gebeurd? Of is dat een minderwaardige baan? Per slot van rekening zijn twee vrouwen haar voorgegaan in die functie: Condoleezza Rice en Madeleine Albright.

Moeten we dan echt een vrouw tot president kiezen en dan kijken hoe het hopeloos verkeerd loopt?

James Triptree Jr. – The Double Life of Alice B. Sheldon, van Julie Phillips. Ze schreef een prachtige biografie over science fiction schrijfster Alice Sheldon, die furore maakte onder een mannelijk pseudoniem.

Ja en? Is het vreemd dat een auteur een pseudoniem verzint van het andere geslacht als hij in een genre schrijft dat voornamelijk door dat andere geslacht gelezen wordt? Het omgekeerde gebeurt ook. We noemen een Harold Lowry die romantische verhalen schrijft en bedacht dat die beter zouden verkopen onder het pseudoniem Leigh Greenwood.

Living Dolls, the return of sexism, van Natasha Walter. De auteur analyseert het ondermijnende effect van het schoonheidsideaal op vrouwen en meisjes. Die staan onder een constante, enorme druk waarbij alles draait om hun uiterlijk.

De bekende oogklepjes van De Zesde Clan. Niet alleen vrouwen maar ook mannen varen wel bij een goed uiterlijk.

Geen onderscheid tussen de seksen. Heerlijk hè?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s