Naipaul voelt zich ver verheven boven schrijfsters

Ai, er heeft weer iemand op de tenen van De Zesde Clan getrapt. Niemand minder dan de auteur V.S. Naipaul ditmaal.

Wat is er aan de hand?

Het literaire boegbeeld vindt dat geen enkele schrijfster bij hem in de schaduw kan staan.

Misschien dat De Zesde Clan enkele schrijfsters kan noemen die dat wel kunnen? Ze worden in ieder geval niet in het bericht vermeld.

Zodra hij een paar zinnen leest, weet hij al of de tekst geschreven is door een man of een vrouw, want de vrouwen kenmerken zich door sentimenteel geneuzel.

Tja, de man mag een kenner op het gebied van de literatuur worden genoemd, dus waarom zou hij het niet kunnen? Let wel, hij zegt niet dat iedereen dat onderscheid kan maken. Hij zegt dat híj het kan.

Laten we een voorbeeld geven. Neem Ellen van Langen, de hardloopster (een vrouw, dat zal De Zesde Clan leuk vinden). Stel dat Ellen beweert dat ze 800 meter hard kan lopen binnen 2 minuten. Is het dan niet waar omdat anderen dat ook niet kunnen?

Die argumentvorm hanteert De Zesde Clan (of neemt ze in ieder geval blind over van anderen). ‘Probeert u eens 800 meter binnen 2 minuten te rennen. Kunt u het? Nee? Nou, dan kan Ellen van Langen het ook niet.’

Als je het niet gelooft, test V.S. Naipaul dan.

Blijft over waarom Naipaul er zo op gebrand is vrouwelijke auteurs af te kraken. The Guardian en Diana Athill houden het erop dat Naipaul gewoon een ruziezoeker is, die na slepende conflicten met andere auteurs nu een vers doelwit zoekt om vuil te spuien.

Dat kan. Is ook vermoedelijk waar. Grote auteurs mogen wel vaker graag de controverse opzoeken. Wie herinnert zich niet onze eigen grote Harry Mulisch met zijn Herenclub (zal ook wel een doorn in het oog van De Zesde Clan zijn)?

Zijn voormalige uitgever, Diana Athill, heeft inmiddels laten weten dat ze de opmerkingen van Naipaul niet serieus neemt.

Het enige zinnige stukje in het hele verhaal en eindelijk een vrouw die het snapt. V.S. Naipaul is enkel aan het provoceren. Neem het niet serieus. Negeer het. Dan gaat het het snelst voorbij. Alle moeders kennen dat advies. Het zijn de krijsende zusjes die dat nog moeten leren.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s