Thelma & Louise vieren twintigjarig jubileum

Twintig jaar na het verschijnen van de film Thelma & Louise besteedt De Zesde Clan aandacht aan hoe het daarna met de vrouwenfilm in het algemeen is gegaan.

Want ondanks het enorme succes van de film, bleef het daarna doodstil. De vrouwelijke variant van de buddymovie kreeg geen vervolg.

En waarom zou dat zijn? Misschien omdat je een dergelijk succes niet moet gaan herhalen omdat dat flets zou afsteken bij het origineel? Natuurlijk niet, het antwoord ligt voor de hand:

…Hollywood nog steeds gedomineerd wordt door mannen, die zich richten op het mannelijk perspectief. Vrouwen zijn bijzaak, en scenarioschrijvers leggen een ontstellend gebrek aan creativiteit aan de dag bij de vrouwelijke personages.

En dat gaat verder in:

Als er dan een film uitkomt zoals A Legue of their own (1992), Calendar Girls (2003) of dit jaar Bridesmaids, zie je die enorme behoefte aan vrouwelijke buddyfilms boven komen.

De Zesde Clan heeft goedkope trucjes nodig om haar stelling te bewijzen. Drie films noemen waar tien jaar verschil tussen zit, zodat het lijkt dat er eens in de tien jaar een vrouwelijke buddyfilm uitkomt. Terwijl je met gemak zo een stuk of 50 van die films zou kunnen noemen. Of kent De Zesde Clan geen films als Steel Magnolias, Waiting to Exhale of The Joy Luck Club? En zelfs vrouwen mogen hun mannetje staan in bijvoorbeeld Charlie’s Angels.

Vrouwen en economie, wat zou het toch mooi zijn als dat een geslaagde combinatie was. En dan niet om elkaar een paar keer per jaar te zien, bij te praten en wat te eten, maar dan echt inhoudelijk. Bijvoorbeeld nadenken over vraag en aanbod.

Het is echt erg eenvoudig, Zesde Clan. Als er een grote vraag is naar vrouwenfilms, dan worden die ook gemaakt. Ze worden ook gemaakt, zoals je in bovenstaande opsomming ziet. Hollywood is commercieel. Waarom zouden ze een genre laten liggen? Omdat ze per se vrouwen willen negeren en onderdrukken en rolpatronen in stand willen houden? Dergelijk paranoïde gedachten waarin de hele wereld één grote complottheorie is, zijn voor het laatst vertoond in The Truman Show. En nee, dat is geen vrouwenfilm.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Thelma & Louise vieren twintigjarig jubileum

  1. Pingback: Films met vrouwen maken winst | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s