Lesbische romantiek

Waarom is de Bouquetreeks zo populair bij vrouwen? Verwoorden die boeken precies wat een vrouw zoekt in een man? Een heikel onderwerp binnen de feministische beweging. Je in het dagelijkse leven verzetten tegen rolpatronen en dan je verpoos zoeken in dat soort boekjes. Dat geeft natuurlijk geen pas. Marjan Slob is een hoogopgeleide vrouw en schreef het boek Foute fantasieën of kleine filosofie van de ontvankelijkheid. Daarin onderzoekt ze waarom ze geraakt wordt door clichématige romantische fantasieën over de onweerstaanbare man. Ze concludeert dat hij het sublieme verbeeldt. In het essay verbindt ze kennis uit de filosofie, sociale wetenschappen en genderstudies met films, boeken en natuurlijk met de Bouquetreeks. Op haar site heeft ze hierover tien stellingen geplaatst, waar we hier de leukste van overnemen:

  • De vraag is niet of vrouwen mogen genieten van romantische fictie (natuurlijk mag dat!) maar waarom zoveel vrouwen genieten van romantische fictie.
  • Feministen doen er goed aan om hier over na te denken, want het beeld van de man in romantische fictie staat lijnrecht tegenover het maatschappijbeeld dat feministen voorstaan.
  • Een belangrijk, hard verschil tussen mannen en vrouwen is het verschil in fysieke kracht. Hier wordt te weinig over gepraat.
  • De mannelijke tegenhanger van romantische fictie voor de massa gaat helemaal niet over liefde.

Liefde oké, maar in de denkwereld van De Zesde Clan kan de man alleen een booswicht spelen. Dus richt ze zich bij het bespreken van de Bouquetreeks op de lesbische variant. ‘Vrouwen centraal’ is een thema dat ze erg ver doorvoert.

Leve de e-reader! De Zesde Clan schreef al eerder dat een e-reader anonimiteit verschaft, zodat je zonder sociale stigma’s je favoriete romantische boekjes in de openbaarheid kunt lezen.

Hier begint De Zesde Clan met twee maten te meten. In vorige artikelen beschuldigt ze ons blanke mannen ervan dat wij vrouwen onzichtbaar maken. En nu is ze blij met een middel om onzichtbaar te worden in de maatschappij!

Geen idee of er ook Nederlandstalige lesbische boeketromannetjes bestaan. Het Engelse taalgebied is veel groter, kent meer auteurs, en biedt subgenres meer kansen. Waaronder de lesbische romantiek.

De blanke mannen zijn blij dat De Zesde Clan een genre naar haar hart heeft gevonden. Maar heb dan ook de ballen om daar voor uit te komen. Ga in de trein zitten en lees goed zichtbaar zo’n lesbisch pulpboekje. En kijk daarna je medepassagiers aan met een blik die laat zien dat je schijt aan hun mening hebt. ‘Dit ben ik, like it or not.’ Niet met dat wijzende vingertje naar de buitenwereld wiens opvattingen over jou je klaarblijkelijk in je schulp doen kruipen, maar als een echte vent voor je mening uitkomen. Dan stel je pas wat voor.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s