Martha Nussbaum komt op voor het pretpakket

Kijk toch eens hoe De Zesde Clan zich in bochten wringt om haar mening aan de man te brengen. Dit keer gaat het over het pretpakket, een vakkenpakket zonder exacte wetenschappen.

Het pretpakket, heet het laagdunkend in het voortgezet onderwijs. Al die sukkels die talen en geschiedenis verkiezen boven de vakken die er echt toe doen, zoals wiskunde en economie.

De Zesde Clan onderbouwt haar uitspraken niet maar poneert ze als waarheden en schrijft van daaruit verder. Wel zo makkelijk. En wie zijn die zogenaamde sukkels dan? De Zesde Clan schrijft toch alleen voor vrouwen? Zijn het dan alleen vrouwen die vrijwillig een pretpakket kiezen? Of komt De Zesde Clan ditmaal ook op voor mannen met een interesse voor alfawetenschappen?

Zoals wel vaker hobbelt De Zesde Clan achter de feiten aan. Het pretpakket bestaat niet meer. Al sinds jaar en dag is er in het voortgezet onderwijs sprake van profielen, waar de nodige vakken aan hangen. Zelfs bij het profiel dat nog het meest op een pretpakket lijkt, wordt een exact vak als wiskunde toegevoegd.

Rens Bod, het Nederlandse alternatief voor Martha Nussbaum

De Zesde Clan heeft een buitenlandse vrouw gevonden die het opneemt voor de alfawetenschappen.

Martha Nussbaum laat nu echter een flink tegengeluid horen. Haar meest recente boek, ‘Niet voor de winst’, is net uit in een Nederlandse vertaling. De Amerikaanse filosofe en hoogleraar komt daarin op voor het pretpakket. Want wat mensen van de alfavakken leren is net zo belangrijk als de betavakken, stelt ze.

Je had daarvoor niet naar het buitenland hoeven gaan, Zesde Clan. Ook in Nederland is inmiddels een boek verschenen over het imago van alfawetenschappen, namelijk De vergeten wetenschappen door Rens Bod. Ja, helaas een man. En blank. Maar dat is voor een keertje toch niet erg als hij verwoordt wat jij vindt, toch?

Op 8 januari verscheen in de Volkskrant een interview met Rens Bod, naar aanleiding van dit boek. Daarin stelt hij dat alfa’s zich schromelijk onderschatten.

‘Wat me destijds meteen opviel, was
dat alfa’s wel degelijk een minderwaardigheidscomplex
hebben. Vaak vinden
ze het toch allemaal te moeilijk, al dat
technische, wiskundige gedoe. En daarnaast
zeggen ze gemakkelijk dat wat zij
doen geen nut heeft, sterker: ook geen
nut hoort te hebben. Heel raar. De alfa’s
in Nederland vinden zelf dat ze een
soort luxe tijdverdrijf beoefenen.’

Nee, niet gelijk weer met dat vingertje wijzen. Geen beschuldigingen dat dat komt omdat de buitenwereld de alfa’s zo behandelt. De alfa’s moeten zelf aan hun houding werken in plaats van de schuld op anderen af te schuiven zoals De Zesde Clan graag zo klaaglijk doet.

Hoe is het nu werkelijk met het imago van de alfawetenschappen? Op zijn blog schrijft Rens Bod:

Vier maanden na de publicatie van De Vergeten Wetenschappen lijkt er iets te zijn gebeurd met het imago van de alfawetenschappen. Er is een toenemende zelfverzekerdheid onder alfawetenschappers te bespeuren wanneer zij schrijven over de reikwijdte van hun eigen discipline. Maar ook onder betawetenschappers en opiniemakers wordt de grote invloed van alfainzichten erkend — inzichten die tot voor kort op het conto van de betawetenschappen werden geschreven.

En dat is in dit artikel het tweede voorbeeld van hoe De Zesde Clan achter de feiten aanloopt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s