Nieuwe boeken met een feministische inhoud

De Zesde Clan heeft weer wat boeken gelezen. We lichten er eentje uit.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijgen moeders niet automatisch de kinderen toegewezen, constateert Phyllis Chrysler in Mothers on Trial. Als een man om wat voor reden ook echt hard maakt dat hij de kinderen wil, krijgt hij in de regel ook inderdaad de voogdij. De moeder wordt daarbij door de mangel gehaald (karaktermoord etc.)

De voorspelbaarheid van De Zesde Clan is slaapverwekkend. De man is de booswicht en de vrouw is onschuldig. Zouden de Dwaze Vaders dat ook vinden die zwart worden gemaakt door hun vrouw en hun kinderen niet mogen zien? Of vindt De Zesde Clan dat die vrouwen in hun recht staan?

Hoe is het in Nederland geregeld?

Voor de Nederlandse situatie zie onder andere advocate Gabi van Driem, die zich al jaren hard maakt voor een eerlijke behandeling van vrouwen in de rechtspraak.

Een absurde verwijzing naar een feministische advocaat, maar verwacht niet dat je daar helder uitgelegd krijgt hoe de Nederlandse situatie is. Daarvoor moet je weer bij de blanke mannen zijn.

Sinds 1 maart 2009 is er nieuwe wetgeving op dit gebied. Een citaat van die site:

Volgens de nieuwe wetgeving van 1 maart 2009 hebben beide ouders gelijke rechten en plichten. Het ouderschap is uitsluitend gebaseerd op de relatie kind-ouder, niet op de relatie tussen ouders onderling.

Het kind heeft recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding van beide ouders.

Een vragensteller wil graag weten waarom de kinderen in Nederland meestal aan de moeder worden toegewezen na een echtscheiding. Het antwoord van de expert:

Dat moeders vaker de voorkeur krijgen van de rechter is op  basis van lange traditie, maar dit is wel aan het veranderen, zij het langzaam.

Het kan niet anders of De Zesde Clan maakt nu radslagen door haar woning. Het is gelukt! In een eerder artikel maakte ze zich er druk om dat de zorg voor de kinderen meestal de taak van de moeder is en vond ze dat de man ook best minder mag werken om die zorg op zich te nemen. En wat zien we? Die lange traditie dat de moeders automatisch de zorg krijgen is aan het veranderen. Kinderen kunnen ook toegewezen worden aan de vader. Daar ben je zeker wel blij mee, Zesde Clan? Of wil je nu opeens liever weer dat de kinderen bij hun moeder blijven? Zesde Clan?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s