Quotasysteem Noorwegen boekt groot succes

Slaapverwekkend, die repeterende boodschappen van De Zesde Clan. Vandaag voor de zoveelste keer in der herkansing: vrouwen in topfuncties. Noorwegen heeft 42 % vrouwen aan de top omdat daar gedreigd wordt met sancties als het quotum niet gehaald wordt.

Gaat het sindsdien beter met het bedrijfsleven?

Het is volgens Bolsö erg lastig om een directe link te leggen tussen de samenstelling van de top en de economische resultaten van de onderneming. Bedrijven die het goed deden, bleven het goed doen. Bedrijven die er slecht voor stonden zijn een beetje beter gaan presteren sinds er meer vrouwen in de raad van commissarissen zitten.

Andere voordelen dan?

Het effect van voldoende vrouwen is wel duidelijk merkbaar in de werkcultuur. Breed blijkt dat die cultuur blijkt te professionaliseren, met onder andere beter voorbereide en strakker geleide vergaderingen, die tegelijkertijd in een wat plezierigere sfeer verlopen dan vroeger.

Interessant, De Zesde Clan onderbouwt haar beweringen ditmaal niet met allerlei citaten. Wellicht omdat die er niet zijn? Of omdat ze die anders uit hun verband had moeten rukken?

In Nederland worden geen sancties opgelegd als het quotum van 30 % vrouwen in de top niet wordt gehaald. Prof. dr. Barbara Baarsma, directeur SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam, vindt dat prima.

In de visie van Barbara Baarsma is daarom geen plek voor een quotum voor diversiteit. ‘Toppers moeten geen tobbers worden. In plaats van een quotum dat topvrouwen als excuustruzen kan bestempelen, zit de oplossing voor het verhogen van de participatie van vrouwen aan de top onder meer in het flexibiliseren van werktijden.’

De Zesde Clan denkt daar anders over.

De Zesde Clan wil zich wel aan een voorspelling wagen. Als verklaring voor het mislukken van de quotumregeling zullen ondernemingen kiezen uit het volgende, veelgebruikte menu: a. de vrouwen wilden zelf niet, danwel ‘Nederlandse vrouwen zijn niet ambitieus. Of het duo ‘er waren onvoldoende vrouwen met de benodigde kwaliteiten’, danwel ‘ze waren er misschien wel, maar wij konden ze niet vinden’. Met daarna de klacht dat het systeem sowieso oneerlijk is omdat nu gekwalificeerde mannen aan de kant staan, boehoehoe, laten we maar snel afstappen van het hele idee van quota.

Inderdaad Zesde Clan, en dat hele menu is waar. Luister maar eens naar wat Marike Stellinga, econoom en schrijfster van De mythe van het glazen plafond daarover zegt in een interview met De Pers. De blanke mannen hebben de interessantste stukken vetgedrukt. En let ook even op wat ze zegt over de vergelijking met Noorwegen.

Zo stelt ze: de moderne werkende moeder leidt een gelukkig luxebestaan, vrouwen gaan écht niet meer werken als de kinderopvang beter en goedkoper wordt en vrouwen hebben ook niet dezelfde carrièrewensen als mannen. Conclusie: vrouwen hebben minder ambitie dan mannen en het glazen plafond is onzin.

In een land waar er collectieve verontwaardiging bestaat over het schamele aantal vrouwen aan de top en men dit met allerlei taskforces wanhopig probeert op te krikken, is haar pleidooi moedig te noemen. Stellinga laat bovendien duidelijk zien dat ze weet waar ze over praat. Sinds 2003 heeft ze zo’n beetje elke bijeenkomst in binnen- en buitenland over (top)vrouwen bezocht, en raakte steeds meer overtuigd van haar idee dat Nederlandse vrouwen die top vaak helemaal niet wíllen bereiken. Ze schrijft: ‘Die emancipatie blijft een politieke kwestie, omdat vrouwen zich nog steeds gedragen als halve huisvrouwen en halve beroepsmoeders. Maar waarom zouden we na een halve eeuw emancipatie nog steeds geloven dat dat onvrijwillig is?’

Schieten op Noorwegen

Degenen dit wel nog geloven zijn volgens Stellinga de Noren, rechtse en linkse politici én feministen. Noorwegen heeft sinds 2008 een quotum ingesteld dat inhoudt dat de raad van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen uit ten minste 40 procent vrouwen moet bestaan. Het Noorse topmanagement bestaat voor 5 procent uit vrouwen, het middenmanagement voor 15 procent. Aangezien uit deze relatief kleine poel vrouwen 40 procent van de commissarissen wordt geworven – terwijl er een veel grotere poel aan mannen bestaat, kan het niet anders dat Noorse mannen veelal worden gepasseerd als commissaris. Een rare boel daar in Noorwegen, vindt Stellinga, want: ‘Het is discriminatie van Noorse mannen om vermeende discriminatie tegen vrouwen tegen te gaan.’

Naast het ‘vrouwvriendelijke’ beleid van Noorwegen maakt Stellinga ook gehakt van feministen. Deze zouden in haar ogen alleen carrièrevrouwen zien als ‘vrije vrouwen’. In deeltijd werkende vrouwen en huisvrouwen zouden niet vrijwillig voor dit bestaan hebben gekozen. Apart, vindt Stellinga, aangezien Nederlandse vrouwen toch tot de gelukkigste vrouwen van de wereld behoren. Bovendien vindt ze deze toegedichte slachtofferrol beledigend.

Na het lezen van Stellinga’s boek is de gedachte ‘waar maken we ons toch zo druk om?’ moeilijk te negeren. Dat Nederlandse vrouwen in tegenstelling tot de Franse en Spaanse een behoorlijke functie ook in deeltijd kunnen vervullen, is toch alleen maar mooi. Stelllinga’s pleidooi is vaak zo logisch geformuleerd dat zelfs de meest overtuigde feminist zich achter haar oren moet krabben.

Ook al wil Stellinga haar kinderen liever niet in de discussie betrekken, toch maakt haar moederschap het verhaal wel sterker. Was dit geschreven door een kinderloos jong grietje, dan hadden vele tegenstanders nu gezegd: wat weet zij nou? En: zíj heeft makkelijk praten. Nu moeten zij toch met een beter verhaal op de proppen komen.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Quotasysteem Noorwegen boekt groot succes

  1. Pingback: Quotum doorbreekt hegemonie van mannen aan de top | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s