Sigourney Weaver: comic cultuur houdt overwicht mannen in stand

De Zesde Clan laat Sigourney Weaver aan het woord, die zo graag een zoveelste Aliens-film wil maken, om de saga af te ronden. De saga af te ronden? Is het na vier Aliens-films dan nog niet genoeg? De belangrijkste reden voor Hollywood om vervolgfilms te maken, is dat er nog wat aan te verdienen valt. Dat zal ook de beweegreden van Sigourney Weaver zijn.

De Zesde Clan gaat natuurlijk mee in het verhaaltje dat Weaver genegeerd wordt door Hollywood omdat ze vrouw is. Ze heeft al vier Aliens-films mogen maken, maar omdat ze geen vijfde mag maken is er weer eens sprake van discriminatie.

We hadden en krijgen dit jaar Thor, Green Lantern, X-men, Transformers, Captain America, Conan the Barbarian. Tot nu toe bevatte alleen de X-men fatsoenlijke rollen voor vrouwen.

Thor. Een paar maanden geleden slaagde deze film nog voor de één of andere vrouwvriendelijkheidstest in de ogen van De Zesde Clan en nu staat hij in het rijtje films waarin vrouwen geen rol spelen. Wispelturig, noemen we dat.

Is het echt zo erg als De Zesde Clan ons voorspiegelt? Mogen vrouwen nooit een hoofdrol in een actiefilm spelen?

Natuurlijk niet. Laten we De Zesde Clan eens overstelpen met bewijs. We noemen Charlie’s Angels, Lara Croft en Kill Bill (waarin de vrouwelijke hoofdpersoon diverse vrouwelijke tegenstanders moet uitschakelen). Ook superheldinnen krijgen hun eigen film zoals Superwoman of Catwoman. En als ze niet hun eigen film hebben, dan hebben ze een belangrijke rol in films als Batman. Denk bijvoorbeeld aan Batwoman of aan de tegenstandster Poison Ivy.

In andere genres is ook een kentering merkbaar die De Zesde Clan ontgaat. Denk eens aan de serie Scream. Vrouwen zijn daarin niet de enige screamqueens. Mannen en vrouwen maken gelijke kans om afgemaakt te worden. De rol van de één is niet ondergeschikt aan de rol van de ander. En zelfs vrouwen blijken de moordenaar te kunnen zijn.

Tot die tijd haalt de Zesde Clan de alien box maar weer tevoorschijn om het 25-jarig jubileum in stijl te vieren…

De Zesde Clan doet er beter aan om de films eens te gaan bekijken die de blanke mannen genoemd hebben, zodat ze tot het inzicht komt dat ze met oogkleppen voor films aan het beoordelen is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s