Nieuw: De Bechdel test filmlijst

Als feminist kun je niet gewoon van een film genieten, maar kijk je continu met je zure blik of de film wel vrouwvriendelijk genoeg is. Daar zijn zelfs criteria voor, de Bechdel test. In het kort komt het er op neer dat minstens twee vrouwen in de film een naam hebben, met elkaar praten en dan niet over een man.

Waardeloos cijfermateriaal dat nergens op gebaseerd is

Dat zou eenvoudig genoeg moeten zijn om alle films die verschijnen te kunnen keuren, maar in de praktijk vechten de vrouwen elkaar de pan uit om de beoordelingen. Zelfs De Zesde Clan moet dat erkennen op haar site. Ook zij doet mee aan dat gevecht. De film Thor werd laatst door haar goed beoordeeld, maar andere feministen denken daar geheel anders over. Dat weerhoudt De Zesde Clan niet om op basis hiervan allerlei cijfers te noemen, waarmee ze wil bewijzen dat veel films vrouwonvriendelijk zijn.

Wij kunnen ook een cijfer noemen. De waarde van het cijfermateriaal van De Zesde Clan is nul komma nul. Redenen? De eerste staat op haar site zelf.

Het jaar 2011 belooft wat dat betreft geen vooruitgang. De site beoordeelde tot nu toe 52 titels.

Ach, zijn er dit jaar nog maar 52 films verschenen? Of behandelen we alleen films die door vrouwen worden voorgedragen en waar ze hun gal over willen spuwen? Erg eenvoudig om zo de cijfers te manipuleren.

Voor de tweede reden kijken we op de lijst zelf. Noem eens twee films die toch echt zouden moeten slagen voor de test. De balletfilm Black Swan en Bridesmaids waarvan De Zesde Clan hoopt dat die zalen vol blanke mannen trekt. Als deze films niet vrouwvriendelijk zijn dan weten wij het ook niet meer. Maar geloof het of niet, zelfs over deze films worden de vrouwen het niet eens.

De Zesde Clan noemt de commentaren interessant en leuk. Wij noemen de commentaren voornamelijk hilarisch. Het commentaar op Bridesmaids is al vermakelijk, maar dat van Black Swan spant de kroon:

Swan Lake is written by Tchiakovsky, so any time the characters are talking about the play and the pressure of performing the role, they’re really talking about him.

We rest our case.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nieuw: De Bechdel test filmlijst

  1. Renzo zegt:

    Bridesmaids gezien en ik moest nog geregeld lachen ook. lijkt me een erg feministische film, al zullen sommige femi’s vinden dat de vrouwen erin traditioneel zijn.. tja

  2. Pingback: Mannen in actiefilms krijgen steeds vaker een sterke vrouw naast zich | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s