Nieuw boek ontmaskert neuro ‘wetenschap’

De Zesde Clan behoort tot die ouderwetse feministen die ondanks alle bewijzen weigeren om in te zien dat er verschillen bestaan tussen het gedrag van mannen en vrouwen en dat die te maken hebben met de hersenen. Op haar blog wijdt ze er weer een artikel aan, waarbij ze wetenschap tussen aanhalingstekens zet in de kop, want alle wetenschap die niet met haar overtuigingen strookt is geen wetenschap.

Omdat mannen en vrouwen in de oertijd dit of dat deden, ligt dat voor eeuwig vast in de hersenen. Dus moeten we anno nu hetzelfde blijven doen, anders vergaat de wereld.

De Zesde Clan doet het wel vaker. De tegenpartij woorden in de mond stoppen die niet gezegd zijn. De hele golf boeken Waarom mannen geen was kunnen sorteren en De Zesde Clan niet kan ophouden met drammen wil alleen maar een verklaring geven waarom bepaald gedrag zo is. Het wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat dit gedrag ook zo moet blijven bestaan (omdat anders de wereld zou vergaan).

De Zesde Clan laat ditmaal zelfs een blanke man, Raymond Tallis, aan het woord om haar standpunt te onderbouwen! Het moet niet gekker worden. Ze eindigt haar artikel met:

Ze kunnen leiden naar betere vragen, nieuwe antwoorden, meer onderzoek. En het allerbelangrijkste: die vragen en onzekerheden houden de openheid en nieuwsgierigheid in stand. Daar draait het tenslotte om als je goede wetenschap wil bedrijven.

Interessant, goede wetenschap. En wat is goede wetenschap, Zesde Clan? Is dat wetenschap waarvan de uitkomsten overeenkomen met jouw overtuigingen, of kan het ook zo zijn dat goede wetenschap met een antwoord komt, waaruit blijkt dat jij je mening moet aanpassen?

Stel dat De Zesde Clan objectief is (hahaha). Laten we er dan maar gelijk een hersenonderzoeker bijhalen. Wellicht kent De Zesde Clan Dick Swaab wel. In zijn bestseller Wij zijn ons brein heeft hij het onder andere over de genderidentiteit. Hij heeft ontdekt dat in de 2e helft van de zwangerschap de hersenen zich differentiëren in manlijke of vrouwelijke richting. Tests maar ook gevallen zoals John-Joan-John die door dr. Money behandeld werd, wijzen uit dat jongens en meisjes verschillend gedrag vertonen. Niet omdat hen dit opgedrongen wordt, maar vanuit eigen keuze, bepaald door hun brein.

Zowel in de onderwerpen en de kleuren als in de composities van tekeningen van jongens en meisjes zijn verschillen te zien die beïnvloed worden door hormonen in de baarmoeder. (Wij zijn ons brein door Dick Swaab)

De Zesde Clan heeft zich in het verleden kwaad gemaakt over de selectie in speelgoed die jongens en meisjes opgedrongen werd. En alweer toont onderzoek aan dat die selectie terecht is:

De preferentie voor speelgoed is ons dus niet opgedrongen door de maatschappij, maar is in ons brein geprogrammeerd om ons op onze latere rol in de maatschappij voor te bereiden, zoals op het moederschap bij het meisje, en op vechten en meer technische taken bij het jongetje. Het geslachtsverschil in de keuze van het speelgoed bij aapjes laat zien dat het mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt tientallen miljoenen jaren teruggaat in onze evolutionaire geschiedenis. (Wij zijn ons brein door Dick Swaab)

Onnodig te zeggen dat Dick Swaab nogal wat tegenstand van feministen heeft gehad. In zijn boek zegt hij dan ook dat het ontkennen van mogelijke biologische geslachtsverschillen in de hersenen en het gedrag van de mens breed werd gedragen binnen het feminisme. Wat betreft De Zesde Clan leeft die ontkenning nog steeds. Dick Swaab citeert biologe Joke ’t Hart die in een interview met de HP in 1987 zei:

Maar als ik op een gegeven moment zou accepteren dat er sekseverschillen bestaan op zulke fundamentele punten als de samenstelling van de hersenen, dan ben ik uitgepraat als feministe.

Waarna Dick Swaab opmerkt:

Ik heb daarna ook niets meer van haar gehoord.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nieuw boek ontmaskert neuro ‘wetenschap’

  1. Pingback: Ja ja ja, het ligt weer eens aan onszelf | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Vrouwen zien door een verwrongen lens – letterlijk | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s