Jezebel zoekt ander woord voor feminisme

Het feminisme heeft een imagoprobleem. Jezebel, de Amerikaanse grote zus van De Zesde Clan heeft dit geconstateerd en daar doet zij verslag van. De oplossing? Dan moet de naam veranderd worden.

…………………………………………………………………………………………….

Oké, genoeg gelachen. Beste Jezebel en Zesde Clan, als er een imagoprobleem is, dan heeft dat te maken met de inhoud of met hoe er met de inhoud wordt omgegaan. Dat verander je niet door een naamswijziging. A rose by any other name would smell as sweet, dichtte een wijze blanke man honderden jaren geleden al.

De blanke mannen zijn de beroerdsten ook niet. Laten we onze zusters eens helpen in hun ontwikkeling. Daarvoor gaan we ook over de grens, naar België waar RoSa zich bevindt, de bibliotheek, documentatiecentrum en archief voor gelijke kansen, feminisme en vrouwenstudies. Een zekere Saraswati Matthieu heeft onderzoek gedaan naar het imagoprobleem van het feminisme. Enkele citaten:

Zo bezorgen de radicale feministen
het feminisme het imago van woedende kenaus en lelijke antivrouwelijke activisten. Hun
‘politics of appearance’, als verzet tegen zowel de consumptiemaatschappij als de
traditionele invulling van ‘vrouwelijkheid’, zal ervoor zorgen dat het imago van feministen
zo onaantrekkelijk is dat vele vrouwen zullen weigeren zich ermee te identificeren.

Ze leveren
kritiek op alles wat volgens hen fout is gegaan tijdens de tweede golf en zetten zich sterk
af tegen het op dat moment heersend imago van het feminisme. Ze bekritiseren de
doctrines die volgens hen heersen, onderzoeken waarom zoveel jonge vrouwen zich niet
meer met de beweging identificeren en klagen vooral ook aan dat er geen ruimte voor
intern debat en kritiek wordt gemaakt door de oudere feministen van de tweede golf, die
het allemaal al eens hebben gezien.

In het kort: binnen het feminisme zijn de vrouwen het niet met elkaar eens. In plaats van zich op een gemeenschappelijk doel te richten, vliegen ze elkaar liever in de haren. Waar hebben we dat eerder gezien?

We gaan nog een stap verder voor we Jezebel en De Zesde Clan een advies geven. Ook daarvoor gaan we naar onze zuiderburen, ditmaal naar Alain Van Hiel, professor psychologie aan de universiteit in Gent, die hier iets over gezegd heeft. Weer enkele citaten:

Mannen kunnen taakgericht werken en de persoonlijke problemen erbij nemen, vrouwen hebben het moeilijker om een taak aan te vatten als het relationeel niet in orde zit.

‘Maar soms is het beter om te zwijgen en door te werken dan om conflicten uit te praten. Over het algemeen zijn vrouwen iets minder emotioneel stabiel, wat vlugger geraakt en wat impulsiever dan mannen. Ze schenken meer aandacht aan het relationele aspect.

Het artikel verwijst naar een seizoen van het programma Expeditie Robinson, waarin er een eiland met alleen met mannen en een eiland met alleen vrouwen was. En wat zag de kijker? De mannen stapten over onderlinge ergernissen heen omdat er een gemeenschappelijk doel was: het bewoonbaar maken van een eiland. Bij de vrouwen gebeurde er niets, omdat er onderlinge frustraties waren. De enige vrouw die nog met beide benen op de grond stond en die aan de slag wilde, werd er gelijk uitgestemd.

We zouden hier allemaal om kunnen lachen, maar het is niet leuk om je vrolijk te maken om een groep die is blijven steken in haar ontwikkeling. Daarom een welgemeend advies. Beste vrouwen, als jullie daadwerkelijk indruk willen maken als feministen, bepaal dan een gemeenschappelijk doel en werk daaraan. Stap over al die persoonlijke issues heen. Offer ze op aan wat jullie gemeenschappelijk willen. Dat zou pas een stap in de richting van gelijkwaardigheid zijn, in plaats van je op te stellen als een groep vrouwen die het onderling al niet eens kunnen worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s