Kuiper baseert plan voor gescheiden onderwijs aan jongens en meisjes op drijfzand

Is het verkeerd om onderwijs toe te spitsen op het niveau van de leerling? Uiteraard niet. Het is niet voor niets dat men na de basisschool kan kiezen uit verschillende niveaus. Zelfs op de basisschool hoeven leerlingen niet dwangmatig bij elkaar te zitten. We hebben in Nederland gelukkig ingezien dat bepaalde leerlingen sneller zijn in het oppikken van leerstof dan andere. Op basis daarvan is bijvoorbeeld Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen ontstaan.

Zal De Zesde Clan ooit toegeven dat jongens en meisjes verschillende interesses hebben?

Als er echter een indeling op geslacht wordt gemaakt, slaat De Zesde Clan op haar blog wild om haar heen, waarbij ze graag haar vingers in haar oren stopt en keihard zingt ‘IK HOOR JE NIET, LALALA’. Ze heeft geen oor voor argumenten die niet in haar straatje passen. We zullen ter lering maar vooral ter vermaak haar opmerkingen eens doornemen.

Ze citeert uit Trouw een voorstel van Wim Kuiper:

Meisjes zijn meestal beter in taal. Als jongens zich in dat vak alsmaar met meisjes vergelijken, kan dat heel ontmoedigend voor ze zijn. Bij wiskunde geldt het omgekeerde, omdat het ruimtelijk inzicht bij jongens zich vaak sneller ontwikkelt dan bij meisjes.

Daarop reageert De Zesde Clan als een stier op een rode lap:

Kuiper praat over jongens. Die zouden bij taal ontmoedigd kunnen raken. Docenten moeten bij wiskunde inspelen op de voorsprong van jongens. De meisjes? Geen idee, daar heeft Kuiper het niet over. Meisjes bestaan alleen als probleem voor de jongens, want hun succes bij taal zou een negatief effect hebben op de jongens.

De Zesde Clan bewijst tenminste dat niet alle vrouwen goed zijn in taal. Zoals wel vaker laat ze zien dat ze niet goed kan lezen. In het citaat van Wim Kuiper staat: bij wiskunde geldt het omgekeerde. Het omgekeerde. Wat is het omgekeerde van zijn citaat? Niet echt een moeilijke opgave, tenzij je net als De Zesde Clan overal een bewijs in wilt zien dat vrouwen achtergesteld worden. Het wordt:

Jongens zijn meestal beter in wiskunde. Als meisjes zich in dat vak alsmaar met jongens vergelijken, kan dat heel ontmoedigend voor ze zijn.

De tweede opmerking van De Zesde Clan:

Ten tweede baseert Kuiper zijn voorstel op populaire theorieën over de hersenen.  Terwijl allang duidelijk is dat uitspraken over verschillen in hersenen en hersenontwikkeling met veel argwaan tegemoet getreden moeten worden, zéker als het gaat om gender.

Je zult De Zesde Clan nooit horen over Dick Swaab, de hersenonderzoeker die de feministen allang de mond heeft gesnoerd. In zijn bestseller Wij zijn ons brein heeft hij al voldoende bewijzen genoteerd dat de hersenen van mannen en vrouwen verschillend zijn. Alleen de verstokte feministen blijven keihard roepen dat het niet waar is (net als De Zesde Clan met hun vingers in de oren). Swaab vertelt in zijn boek hoe de feministen protest hebben aangetekend tegen zijn stellingen, terwijl ze met hun handwerkje vooraan in zijn collegezaal zaten.

Tot slot is het de vraag of de wetenschap al ver genoeg gevorderd is om überhaupt boude uitspraken te doen over hersenen, laat staan op die wankele basis beleid te baseren.

Ach ja, pas als de wetenschap met antwoorden komt die aansluiten bij de denkbeelden van De Zesde Clan, zal deze ver genoeg gevorderd zijn om uitspraken te mogen doen.

Er is één belangrijk feit waar De Zesde Clan het niet over heeft. Grofweg iedereen in Nederland heeft vrije studiekeuze. Niemand wordt gedwongen om medicijnen te gaan studeren of wat dan ook. Hoe komt het dan dat er procentueel veel meer mannen kiezen voor een technische richting en dat juist vrouwen eerder kiezen voor een taalstudie? Is dat onder druk van hun omgeving of volgen ze hun eigen interesse? Als ze hun eigen interesse volgen, is dat dan omdat ze aanleg hebben voor hun keuze? Of zou iemand een studie kiezen waar hij / zij absoluut geen affiniteit mee heeft, gewoon om de uitdaging?

We vragen De Zesde Clan om haar vingers uit de oren te halen en antwoord te geven op deze vraag. Als er iets gebaseerd is op drijfzand, dan is dat haar eigen artikel.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s