IPS Gender Wire brengt de verhalen die je bijna nooit hoort

Het dagelijkse aanbod nieuws is gigantisch. Reden voor journalisten om aan de hand van een formule te kijken of iets interessant nieuws is voor de lezer. Die formule is het CABABA rijtje. CABABA staat voor Conflict, Actualiteit, Belang van de lezer, Afstand, Bekendheid en Afwijking. Wie dat eenmaal weet, zou nooit een artikel beginnen zoals De Zesde Clan op haar blog doet:

Redacties maken dagelijks afwegingen. Gaan we iets doen over boerinnen in Malawi, of miljoenentransfers in de voetbalwereld? Meestal winnen de voetbaltransfers.

Ja, meestal winnen de voetbaltransfers en elke eerstejaars journalistiek zou je aan de hand van CABABA kunnen uitleggen waarom. De Zesde Clan heeft blijkbaar niet zoveel met journalistiek.

De site IPS Gender Wire verzamelt nieuws over vrouwen. Dat is belangrijk, want vrouwen halen maar in 22 % van de gevallen het nieuws. De Zesde Clan toont een aantal berichten die IPS plaatst als voorbeeld. Net als redacties doen heeft ze daarin een eigen afweging gemaakt. Nieuwsberichten die geen positief beeld van vrouwen geven slaat ze over. Zoals wel vaker moet je voor het volledige plaatje bij de blanke mannen zijn. Wat was er bijvoorbeeld verder nog in het nieuws:

De blanke mannen laten de CABABA van deze berichten aan de lezer over.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s