Wat een boerkaverbod betekent in de praktijk

Het boerkaverbod blijft De Zesde Clan bezighouden op haar blog. In het buitenland worden moslimvrouwen in boerka lastiggevallen.

Sinds het verbod vielen onbekende Fransen gesluierde vrouwen aan. Zelfs een moeder met een dertien maanden oud kind ontliep dat geweld niet. Vrouwen merken dat ze ook zonder fysiek geweld door veel landgenoten als persona non grata behandeld worden: genegeerd worden in winkels, vuile blikken, boze opmerkingen. Sommigen durven de straat niet meer op.

Reden voor De Zesde Clan om tegen een boerkaverbod te zijn. Gelukkig zijn er intelligentere geluiden op internet te horen. We citeren van de Dagelijkse Standaard:

Vele liberalen die op dit moment moord en brand schreeuwen, moeten maar eens te raden gaan bij John Stuart Mill, één van de meest vooraanstaande denkers uit de liberale traditie. In zijn bekende werk On Liberty maakte hij een erg belangrijke uitzondering op zijn schadebeginsel – de liberale heilige graal die erop neerkomt dat alles is toegestaan voorzover daarmee anderen geen schade wordt toegebracht. Mill schrijft namelijk dat het een persoon niet is toegestaan om zichzelf aan een ander als slaaf te verkopen, zelfs niet als dit geheel vrijwillig gebeurt. Dat is op het eerste gezicht vreemd omdat de persoon daarmee op z’n meest zichzelf daarmee schade zou berokkenen, iets wat niet in strijd is met Mills schadebeginsel. Waarom dan toch dat verbod?

De reden daarvoor moet worden gezocht in de gespannen relatie tussen Mills opvatting van het goede leven – een leven waarin de mens alsmaar en naar eigen inzicht zijn karakter en talenten ontwikkelt (zelfontplooiing) – en het zichzelf verkopen als slaaf, welk laatste Mills visie op het goede leven dusdanig ondermijnt dat hij het wel móet verbieden.

Precies datgene is er aan de hand in het geval van het op handen zijnde boerkaverbod. De boerka staat haaks op zowat iedere kernwaarde van onze westerse samenlevingen – niet in de minste plaats doordat het de vrouw tot een zaak doet verworden – en dus is het ook, of misschien wel juist, in die westerse samenlevingen volkomen legitiem om een boerkaverbod in te voeren. Vraag maar aan John Stuart Mill.

En dat is precies wat De Zesde Clan niet inziet. Soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat een boerkaverbod betekent in de praktijk

  1. Pingback: Clueless dude disorder zorgt voor wantoestanden | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s