Wereld rouwt om Hella S. Haasse

De schrijfster Hella Haasse is overleden. Ze was een intelligente vrouw die niet aan hokjesdenken deed. Vandaar dat ze niet bestempeld wilde worden als feministe. Niet dat feministen zich daar iets van aantrekken. Zij noemen Hella gewoon een feministe, ook al was ze daar op tegen. Zie het voorbeeld op de blog van De Zesde Clan.

De Zesde Clan filosofeert nog even door op haar site:

Het is jammer dat de media zo’n negatief beeld blijven schetsen van feministen en het feminisme. Het feminisme krijgt van vanalles de schuld: impotentie bij mannen, echtscheiding, de schuldencrisis, noem maar op. Feministen zijn zelfs verantwoordelijk voor verkrachting. Jawel. Dat soort vijandbeelden schrikken mensen af, ook of misschien juist intelligente, creatieve mensen zoals Haasse, die niet geassocieerd willen worden met ‘gezeur’ en radicaal gedoe.

Het probleem met vijandbeelden is dat je altijd een stok kunt vinden om mee te slaan. Er is altijd wel een vrouw te vinden die iets zegt waarna mensen roepen kijk, daarom is het feminisme slecht. Het is dan lastig uit te leggen wat feminisme is en wat de beweging wil bereiken.

De media blijft een negatief beeld schetsen van feministen. En wat doet De Zesde Clan zelf op haar blog? In al haar artikelen wordt de man neergezet als een meppende echtgenoot, die zijn vrouw verkracht in het huwelijk, geen enkele zorg voor de kinderen op zich neemt, dankzij het old boys network een riante topfunctie heeft terwijl het vrouwtje genoegen moet nemen met een simpele deeltijdbaan en ook nog nuttig is in het vrijwilligerswerk waar ze geen enkele waardering voor krijgt.

Over vijanddenken gesproken. Is iemand al een artikel van De Zesde Clan tegengekomen waarin er lovend over mannen wordt gesproken? Haar uitspraak dat je altijd wel een stok kunt vinden om mee te slaan brengt ze keer op keer zelf in de praktijk.

Hella Haasse was een wijze vrouw die niet aan dit soort vijanddenken deed. Zij keek naar de wereld en zag mensen. Niet die enge tweedeling waar De Zesde Clan en haar soortgenoten maar op blijven hameren. Des te schrijnender is het dat ze Hella Haase direct na haar overlijden, als ze zich niet meer kan verdedigen, alsnog voor hun eigen kamp claimen. Lijkenpikkerij in haar zuiverste vorm. Hella Haase draait zich om in haar graf.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s