Meer geld voor homo emancipatie gaat ten koste van vrouwenemancipatie

De wereld zucht nog steeds onder het juk van de kredietcrisis. Ook in Nederland moet flink bezuinigd worden, kregen we tijdens Prinsjesdag te horen. Dat betekent keuzes maken. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat je een euro maar één keer kunt uitgeven.

Eén van die keuzes is dat er straks meer geld naar homo-emancipatie gaat. Dat geld had naar vrouwenemancipatie moeten gaan, meldt De Zesde Clan op haar blog. Om vervolgens met een paar drogredenen te komen waarom de regering hier de verkeerde keuze maakt.

De overheid wil zich namelijk terugtrekken en meer verantwoordelijkheid bij de burgers leggen. Klinkt geweldig, maar het betekent dat met name vrouwen in de knel gaan komen. Het betekent tegelijkertijd én meer uren betaald werk verrichten, én daarnaast vrijwilligerswerk doen en mantelzorg verlenen.

Wat voor de euro geldt, geldt ook voor tijdsbesteding. Je kunt je tijd maar aan één ding besteden, dus je zult keuzes moeten maken. En dat geldt weer voor vrouwen én mannen. Het zijn niet alleen vrouwen die vrijwilligerswerk doen en mantelzorg verlenen. De Zesde Clan weet dat ook, want onlangs maakte ze zich nog druk om het dagblad Trouw die de associatie mantelzorg en vrouw als vanzelfsprekend aan elkaar koppelde. Vrouwen én mannen zullen zelf gaan bepalen hoe ze hun tijd gaan indelen. En als je voor het één kiest kan het zo zijn dat je niet voor iets anders kunt kiezen. Het is te gemakkelijk om daarvoor de schuld bij een ander te leggen (zoals De Zesde Clan graag klaaglijk doet).

Dan zijn er nog de plannen rondom het persoonsgebonden budget. Die maatregel is volgens E-Quality in strijd met het door de Nederlandse regering ondertekende VN Vrouwenverdrag. Wat is het geval. De regering wil dit PGB grotendeels afschaffen. Dat betekent dat de omgeving meer hulp moet verlenen, maar het betekent ook dat veel mensen hun uit het PGB betaalde baan verliezen. In de praktijk zijn dat voornamelijk vrouwen, circa 20.000 zelfs. ‘Beleid dat de facto vrouwen treft in nadelige zin is in strijd met het VN Vrouwenverdrag’, schrijft E-Quality.

Weer een prachtig voorbeeld van een drogargument. Beleid dat vrouwen treft in nadelige zin is in strijd…. Dat kan zo zijn, maar dat is niet van toepassing op de maatregel om het PGB af te schaffen. Er zijn genoeg andere redenen om tegen de afschaffing van het PGB te zijn, maar niet omdat dit in strijd zou zijn met het VN Vrouwenverdrag. Het zijn namelijk niet alleen vrouwen die een uit het PGB betaalde baan hebben. Misschien zullen het meer vrouwen zijn die zo’n baan hebben en die zullen dan indirect geraakt worden door zo’n maatregel, maar dat is niet in strijd met het VN Vrouwenverdrag. Als je het drogargument van E-Quality volgt, dan mag je bijvoorbeeld ook niet bezuinigen op de gezondheidszorg of het basisonderwijs, omdat daar meer vrouwen dan mannen werken.

Hoog tijd voor een proefproces via het Clara Wichmann fonds, zou de Zesde Clan zeggen!

Je hebt geen poot om op te staan, antwoorden de blanke mannen daarop.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s