Zes gendermythes die op de schroothoop kunnen

De Zesde Clan heeft weer een artikel van haar grote Amerikaanse zus Jezebel vertaald voor haar blog. Ditmaal gaat het over zogenaamde mythes over de seksen die onderuit gehaald worden.

… dankzij gedegen onderzoek, naar de vuilnisbelt kunnen. De harde feiten laten niets heel van…

Interessant. Als de neurowetenschap met antwoorden komt die De Zesde Clan niet aanstaan, dan noemt ze dat niet wetenschappelijk verantwoord. Maar als de uitkomsten precies zijn wat De Zesde Clan wil horen, dan is er sprake van gedegen onderzoek en zijn een paar interviews de basis van harde feiten. Jezebel heeft het in het artikel helemaal niet over hoe het onderzoek eruit heeft gezien, van welke cijfers gebruik is gemaakt en dergelijke, maar dat maakt voor De Zesde Clan niet uit. Het is gedegen onderzoek met harde feiten. Is ze nou zelf zo dom of denkt ze dat haar lezers zo dom zijn?

We lichten er een paar mythes uit:

3) Mythe: mannen denken constant aan seks, vrouwen niet. Feit: mannen denken aan seks, en aan eten, en aan slapen, en nog veel meer dingen. Het enige verschil wat onderzoekers merkten was dat mannen meer letten op wat zij zelf willen en nodig hebben, terwijl vrouwen vaker zichzelf wegcijferen en letten op wat anderen nodig hebben. Dit is waarschijnlijk een gevolg van sociale conditionering, menen wetenschappers.

Waarschijnlijk? Menen? Waar blijft de gedegen wetenschap met harde feiten? Er zijn ook gedegen wetenschappers zoals hersenonderzoeker Dick Swaab die menen dat vrouwen zichzelf vaker wegcijferen en letten op wat anderen nodig hebben omdat hun hersenen in de baarmoeder onder invloed zijn geweest van geslachtshormonen. Is dat ook een hard feit van  gedegen wetenschap, Zesde Clan?

4) Mythe: vrouwen hebben minder vaak een orgasme dan mannen. Feit: dit gold alleen voor zeer losse seksuele contacten. Zodra onderzoekers bestudeerden hoe het zat met vrouwen in vaste relaties, bleek ze bijna even vaak een orgasme te krijgen als een man. Waarschijnlijk omdat de man in kwestie liefdevoller met de vrouw omging en meer aandacht gaf aan wat zij prettig vond.

Let nu op hoe deze mythe zich verhoudt met de volgende mythe:

5) Mythe: mannen willen seks, vrouwen willen liefde. Feit: vrouwen accepteerden even vaak een losse wip als een man, zolang ze maar inschatten dat de man in kwestie goed in bed zou zijn. Dachten vrouwen dat de man weinig klaar kon maken, dan weigerden ze het aanbod meestal.

Dit zou als een vraag in een eindexamen Nederlands van het voorgezet onderwijs kunnen worden opgenomen. “Als mythe 4 waar is, dan wordt mythe 5 helemaal niet ontkracht. Leg dit uit in minder woorden dan een vrouw doorgaans nodig heeft.”

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s