Effectief loopbaanadvies moet rekening houden met gender

De Zesde Clan haalt de nieuwtjes voor haar blog uit Amerika, waarschijnlijk omdat vrouwen in Nederland niets te klagen hebben (behalve De Zesde Clan). In haar artikel over loopbaanadvies komt ze met de resultaten van een Amerikaans bureau waarin staat dat vrouwen beter niet te vaak van werkgever kunnen veranderen.

Wat hebben wij in Nederland aan dat nieuws, Zesde Clan? Kun je niet beter kijken wat er bij ons gebeurt? Neem bijvoorbeeld het onderzoek van economisch geografe Inge Noback die deze week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een van haar opvallende bevindingen: vier dagen werken is voor de carrière van vrouwen minder schadelijk dan voor mannen. Vrouwen aan de top van het bedrijf werken altijd fulltime, maar vaak in een flexibel dienstverband van vier dagen keer negen uur. Mannen die vier dagen werken, halen de hoogste functies daarentegen bijna nooit.

Dus mannen die kiezen voor een papadag, worden achtergesteld. En waarom is dat? Omdat het bedrijf wil dat je 24/7 bereikbaar bent. Als mannen aangeven dat ze liever één dag per week hun aandacht ergens anders aan willen schenken, dan wordt dat gezien als een minpunt. Bij vrouwen wordt het geweldig gevonden als ze vier dagen per week aan werk willen besteden.

Vrouwen werken gemiddeld op een lager niveau dan mannen, maar maken door de jaren heen wel vaker promotie. Een inhaalslag, vermoedt Noback. ‘We hebben het idee dat vrouwen bij hun aanstelling lager worden ingeschaald dan mannen en dat vervolgens goed compenseren.’

Het moederschap betekent overigens geen nekslag voor de carrière van deze vrouwen. ‘Zij zijn relatief vaak nog single als ze bij dit bedrijf gaan werken’, zegt Noback. ‘Ze bouwen eerst aan hun carrière en krijgen wat later kinderen. Als dat gebeurt, zitten ze op een goede positie en blijven ze het ook goed doen.’

Wat er ook in Amerika gebeurt, in Nederland hebben de vrouwen het qua werk prima voor elkaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s