Gender bepaalt loopbaanadvies, deel 2

De Zesde Clan heeft op haar blog een reden gevonden waarom vrouwen in de ogen van de buitenwereld geen macht mogen hebben.

Want als je ronduit laat merken dat je macht hebben gewoon leuk vindt, voor jezelf, serveert een meerderheid van de mensen je af als een kille egoïstische bitch.

Mannen mogen wel machtswellustelingen zijn, maar vrouwen niet. Althans, volgens De Zesde Clan. En hoe komt ze aan die wijsheid?

Eerder onderzoek uit Amerika liet zien dat vrouwen die expliciet zeggen dat ze een machtige positie ambiëren afkeer oproepen, terwijl dat voor mannen niet zo is.

Uit Amerika natuurlijk, want De Zesde Clan vertaalt alles wat daar gebeurt naar Nederland, omdat ze denkt dat de situatie hier precies hetzelfde is. Wat natuurlijk niet zo is. Dagblad Trouw keek even wat verder en kon deze week melden:

Maar gaat dat ook voor Nederland op, zijn Nederlanders ook zo afkerig van ambitieuze vrouwen? Stoker en haar Tilburgse collega Joris Lammers onderzochten het bij 500 hoogopgeleiden. Er staat nog niks op papier, maar volgens Stoker is het goede nieuws voorlopig dat Nederlanders niet zoveel tegen hebben op vrouwen die uit zijn op macht, zeker niet als de vrouwen aangeven dat ze hun hoge positie willen gebruiken om anderen te helpen. Sociale macht, heet dat. Vrouwen die hiernaar streven, scoren zelfs hóger dan mannen met soortgelijke maatschappelijke ambities. Stoker denkt daarmee de sleutel gevonden te hebben om vrouwen een zetje te geven naar de acceptatie van vrouwelijk leiderschap: als vrouwen maar aangeven dat ze hogerop willen voor een ánder, dan vinden mensen dat prima.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s