Chrome toevoeging zorgt voor omgekeerde wereld

Een slimme vrouw, om met de woorden van De Zesde Clan op haar blog te spreken, heeft een applicatie gemaakt waardoor geslachtsaanduidingen in teksten worden veranderd. Hoera, zegt De Zesde Clan, want daardoor wordt seksisme zichtbaar.

Seksisme zichtbaar door zo’n applicatie? Het brengt de verschillen in beeld tussen beide geslachten, maar om dat nu gelijk seksisme te noemen? De Zesde Clan geeft als voorbeeld een tekst uit het boek van John Gray, Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Laten wij dat ook eens doen.

De man wil over zijn zorgen en problemen kunnen praten en dat niet in de eerste plaats om oplossingen te vinden, maar om gevoelens te delen. De vrouw ervaart dit als een vraag om hulp en is in die situatie vooral geneigd oplossingen te gaan zoeken en aanreiken. Daardoor voelt de man zich juist afgescheept en afgewezen.

Hij heeft behoefte aan iemand die luistert en begrijpt en door ongevraagde oplossingen voelt hij zich niet serieus genomen.

Vrouwen brengen met behulp van taal vooral informatie over. Voor mannen is taal een middel om te communiceren over gevoelens. Verder gebruiken mannen de taal om er al verkennend achter te komen wat ze zeggen willen (hardop denken), waar vrouwen zich in dezelfde situatie het liefst in hun hol terugtrekken.

Herkenbaar als de omgekeerde wereld? Het is niet voor niets dat McDonalds destijds een succesvolle reclamecampagne had over de mannenburger, waarin mannen zich opeens als vrouwen gingen gedragen. Dat is geen seksisme. Het is alleen vaststellen dat er gedragsverschillen zijn tussen mannen en vrouwen zoals bijna iedereen wel weet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s