De gereedschapskist: discourse analyse

Een nieuwe rubriek op de blog van De Zesde Clan: De gereedschapskist. Met dit keer als onderwerp: taal. De Zesde Clan laat zien hoe je taaluitingen kunt analyseren, zodat je achter de beweegredenen van de sprekers komt.

Taalanalyse kun je overal op loslaten. Ook op de artikelen van De Zesde Clan. In het verleden wezen we al geregeld op de extreme uitingen van De Zesde Clan. Haar artikelen zijn doordrenkt van mannenhaat. In haar visie is het oorlog tussen mannen en vrouwen en daar draagt ze graag haar steentje aan bij. Het liefst verpakt in oorlogstaal.

Een voorbeeld daarvan noemden we al eens in haar artikel over de Nobelprijs die was uitgereikt aan drie vrouwen:

Zo opende de Volkskrant meteen de aanval met een artikel…..

Of in een artikel over Antilliaanse vaders:

Schuimbekkende mannenrechten-activisten en mannen die hun gal willen spuwen na een pijnlijke echtscheiding,

De Zesde Clan rust niet voor elke man aan de schandpaal is genageld. Op basis van ons geslacht zijn we overal schuldig aan. In haar artikel over taalanalyse noemt ze het voorbeeld van de Emancipatiemonitor.

Opvallend is dan ook dat Nota alleen ingaat op het feit dat vrouwen slachtoffers zijn en niet op het feit dat mannen daders zijn, zoals de hoofddoelstelling van het hoofdstuk al aangeeft: ‘geweld tegen vrouwen’. Hierdoor komt het discours rondom veiligheid tot stand. De titel had ook kunnen luiden ‘geweld door mannen’.

Ja beste mannen, De Zesde Clan heeft ons de oorlog verklaard. De oorlogsverklaring heeft ze ook al opgesteld:

In beide gevallen blijven mannen buiten beeld. Het gaat niet om hen, we zien niet wat zij doen, en daardoor weten we ook niet precies hoe we de situatie van mannen moeten analyseren. Terwijl zij toch echt de basis van het probleem vormen.

Ongenuanceerd als altijd. Wij mannen vormen op basis van ons geslacht het probleem. Ja, jij ook! Alle mannen vormen tezamen het probleem. We vergeleken de stemmingmakerij van De Zesde Clan al eens vaker met de pvv en daar is nog geen verandering in gekomen. Een hele bevolkingsgroep wordt als probleem neergezet. En bedankt.

De Zesde Clan is niet uit op een vredige coëxistentie. En ondertussen verbaast ze zich over het feit dat het feminisme zo’n slechte naam heeft. Als ze de taalanalyse eens op haar eigen artikelen zou toepassen, zou ze misschien tot een verklaring kunnen komen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s