Seksisme bestaat ook zonder bijbedoelingen

Taal blijft De Zesde Clan bezighouden. Dat is geen wonder, want door verschillen in de hersenen van mannen en vrouwen zijn vrouwen nu eenmaal beter in taal. De Zesde Clan wil echter de taal naar haar hand zetten en er een eigen invulling aan geven. Ook dat is een kenmerk van vrouwen.

In haar blogartikel over seksisme behandelt ze een opiniestuk van Arjan Verdooren in de Volkskrant. Hij stelt daarin de volgende vraag: als hij de opdracht krijgt om een briefje aan een directeur te geven die hij niet kent, vervolgens een man en een vrouw ziet en het briefje aan de man geeft omdat hij er automatisch vanuit gaat dat hij de directeur is, werkt hij dan mee aan de stereotype beelden over mannen en vrouwen?

Het antwoord van De Zesde Clan:

Precies. Zowel bij seksisme als racisme kun je ongewild de fout ingaan. Het maakt niet uit of je nadacht of niet, kwade zin had of iets met de beste bedoelingen deed. Als jij er in het geval van bovenstaand voorbeeld automatisch vanuit gaat dat de man de directeur is en niet de vrouw, handel je seksistisch…

Is dat zo? Wat zegt de Dikke van Dale daarover?

seksisme 1. discriminatie op grond van geslacht 2. woord, uitdrukking of taaluiting die discrimineert op grond van geslacht

Laten we voor de duidelijkheid ook gelijk maar de definitie van discriminatie geven:

verwerpende onderscheiding, achterstelling, negatieve beoordeling van iets

Bij discriminatie gaat het dus om de negatieve opzet. Maar dat gaat niet ver genoeg voor De Zesde Clan.

je kunt zonder kwade opzet iets doen of zeggen, maar als dat woord of die daad naadloos past bij seksistische patronen, ben je ongewild een seksistische situatie in stand aan het houden.

Wil De Zesde Clan soms zelf de Dikke van Dale herschrijven? Als je je eigen definities of invulling van termen gaat bedenken, dan ontstaat er miscommunicatie. Om dat te begrijpen hoef je geen taalwonder te zijn.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s