Schrijfsters boeken succes

Dit jaar is De Zesde Clan op haar blog met een nieuwe rubriek begonnen: de Gereedschapskist. In die rubriek wil ze haar lezers oogkleppen handvatten geven om de wereld precies te zien zoals zij. De blanke mannen willen graag een bijdrage leveren aan deze rubriek. Dat doen we aan de hand van haar artikel over schrijfsters die prijzen hebben gewonnen.

Het inzicht dat wij willen meegeven is: je vijand bevindt zich soms in je eigen gelederen. De Zesde Clan zal de beste bedoelingen hebben gehad met haar artikel over prijswinnende schrijfsters, maar juist door dat artikel ontpopt ze zich als de Vijfde Colonne van het feminisme.

We zullen het even uitleggen. Je hebt literatuur en je hebt literatuurprijzen. Mensen kunnen die prijzen winnen. Mannen en vrouwen kunnen die prijzen winnen. Om te bepalen wie er wint, wordt er gekeken naar de inhoud. Degene die de beste prestatie heeft geleverd, wint de prijs. Zo simpel is het.

Maar zo simpel is het niet in de ogen van De Zesde Clan. In haar artikel noemt ze enkele vrouwen die de laatste tijd een prijs hebben gewonnen. Goed gedaan vrouwen en van harte gefeliciteerd namens de blanke mannen. Niemand in Nederland stond er versteld van dat vrouwen hebben gewonnen. In ons land is dat gelukkig al tientallen jaren de normaalste zaak van de wereld.

En dan komt De Zesde Clan die met de beste bedoelingen de klok terug gaat draaien. In haar artikel hamert ze op het feit dat een vrouw een prijs heeft gewonnen. Er heeft een vrouw gewonnen. Een vrouw. Hoera, een vrouw heeft gewonnen.

Juist daarmee berokkent ze het feminisme schade. Want waarom moet het als zo uitzonderlijk worden beschouwd dat een vrouw een literatuurprijs wint? Dat stadium hebben we toch allang gehad? Is er nog iemand in Nederland, behalve De Zesde Clan, die eraan twijfelt dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben bij het winnen van literatuurprijzen?

Emancipatie gaat met horten en stoten. Soms boek je vooruitgang en soms ga je achteruit. Vooruitgang boek je door verworven rechten als normaal te beschouwen. Stilstand creëer je door je te blijven fixeren op vermeende tegenstellingen. Vrouwen in Nederland, wees je bewust van je eigen Vijfde Colonne.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Schrijfsters boeken succes

  1. Pingback: Masterchef levert winnaressen op | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Seksisme ondermijnt zelfvertrouwen | blankemannenbolwerk

  3. Pingback: Welke schrijfsters ontdek jij in 2015? | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s