Belgisch wetsvoorstel zet subtiel seksisme op de kaart

Verbeter de wereld, begin bij de ander. Dat is het motto dat De Zesde Clan uitdraagt op haar blog. De ander moet veranderen, want die is fout. Dat motto komt ook naar voren in haar artikel over een nieuw wetsvoorstel in België.

In haar artikel heeft De Zesde Clan als uitgangspunt het voorstel van een Belgische minister genomen, die in een beleidsnota schreef het seksisme te willen aanpakken. Koren op de molen van De Zesde Clan, want die ziet overal seksisme in, tot in lantaarnpalen aan toe.

Slechts weinig vrouwen voelen zich sterk genoeg in hun schoenen staan om hier werk van te maken: Amper 55 dienden er tussen 2005 en 2010 een klacht in bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dat zijn er negen per jaar.

Negen klachten per jaar! Dat is toch alle reden om feest te vieren, zo weinig? Niet als je De Zesde Clan heet. Er worden volgens haar zo weinig klachten ingediend, omdat de vrouwen niet durven. En waarom durven ze niet? Juist, omdat de boze buitenwereld de vrouw intimideert.

De Zesde Clan citeert schrijfster Kristien Hemmerechts:

‘Ik word er ziek van. Letterlijk: misselijk. […] Studenten die ik een opmerking geef, hóór ik vaak denken: “Stom wijf.”

Zeggen de studenten dat? Nee, Kristien Hemmerechts hoort het ze denken. Dus ze legt eerst de ander woorden in de mond en valt hem er dan op aan. De Zesde Clan vindt dat fantastisch, want het is een tactiek die ze zelf ook graag gebruikt.

En als die verwachting is ‘jij bent een stom wijf, je hoort hier niet, jij zult falen’, dan is de kans groter dat een vrouw zich niet thuis voelt, zich dom gaat voelen, op gaat zien tegen het waarmaken van haar ambities. Want als ze dat wil, hoeveel obstakels komt ze dan wel niet tegen? Dat lukt noooooit…

Oké, nu is het genoeg geweest. Als je zo blijft zeiken over die boze buitenwereld Zesde Clan, dan verandert er helemaal niets. Je wilt zo graag bezig zijn met je rubriek De Gereedschapskist? Prima. Maak hier dan een artikel van dat vrouwen weerbaar maakt, in plaats van de zoveelste klaagzang ‘de mannen pesten ons, boehoehoehoehoe.’ Aan een stel huilebalken heeft de wereld niet zoveel. Neem een voorbeeld aan iemand als Margaret Thatcher. Zij is het bewijs dat vrouwen ver kunnen komen als ze willen. Geen gezeur over zogenaamde glazen plafonds. Dacht je dat Thatcher zich bezighield met vrouwenissues toen ze aan de macht was? Integendeel. Niet pamperen die hap, daar is nog nooit iemand volwassen van geworden. Als je wilt, dan kun je alles. Wil je niet, leg dan niet de schuld bij de ander. Je hebt de regie over je eigen leven.

Ben je er nog Zesde Clan, of zit je nu weer stilletjes in een hoekje te huilen om ons commentaar?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s