De gereedschapskist: de patriarchale deal

Zelfs het feministische tijdschrift Opzij roept het: vrouwen, maak gebruik van je lichaam.

Daarom roept Opzij vrouwen op om op donderdag 9 februari hun vrouwelijke kant te benadrukken. Dat kan door je hoogste hakken aan te trekken, maar ook door alleen je lippen te stiften of een hooggesloten knalrode blouse aan te trekken. Maak er een foto van en upload die op onze website. Meedoen aan de actie kan tot 29 februari.

Daarmee verliest De Zesde Clan weer een medestander in de strijd en is ze een roepende in de woestijn geworden. Ze wijdt er op haar blog een artikel aan. De openingszin:

Vrouwen willen vooruit komen.

Vooruitkomen is natuurlijk één woord, tenzij De Zesde Clan bedoelt dat vrouwen in voorwaartse positie een orgasme willen bereiken. Maar dat terzijde. Als we stil moeten staan bij alle spelfouten die in dat artikel staan, dan komen we niet aan de inhoud toe. Want willen vrouwen wel vooruitkomen? De Zesde Clan brengt het als een stelligheid, maar zoals we al vaker zeiden hebben onderzoeksjournalisten als Marike Stellinga in De mythe van het glazen plafond ontdekt dat de Nederlandse vrouw helemaal niet staat te popelen om vooruit te komen.

Knalrode blouse, lippenstift, je hoogste hakken aantrekken, dat lijkt precies op vrouwelijkheid zoals gedefinieerd door de populaire cultuur, en daarin draait alles nog steeds om wat mannen aantrekkelijk vinden. Nou, dan gaan de alarmbellen af bij de Zesde Clan. Als het klinkt als seksisme, eruit ziet als seksisme, dan is het hoogstwaarschijnlijk seksisme. Want laten we het eens omkeren. Krijgen mannen een oproep om hun erotische kapitaal in te zetten om hun leven een boost te geven? De Zesde Clan is deze riedel voor mannen nog niet tegen gekomen.

Tegen gekomen of tegengekomen? O nee, we zouden niet meer op spelfouten letten. We kunnen ons voorstellen dat De Zesde Clan zich in haar woede niet meer om taal kan bekommeren. En waar richt die woede zich op? Op het feit dat een vrouwenlichaam in het algemeen mooier wordt gevonden dan een mannenlichaam.

Bah, bah en nog eens bah.

We stellen ons voor hoe De Zesde Clan met haar schoenen met platte zool staat te stampvoeten. Het is geen wonder dat ze zo’n groot voorstander is van de boerka. Leve het kledingstuk dat alle vrouwelijke rondingen verbergt. Een vrouwenlichaam mag alleen mooi gevonden worden door andere vrouwen. Want dat de man de vrouw penetreert tijdens de seks, daar moet De Zesde Clan nog een hartig woordje over spreken met het Opperwezen. Over seksisme en dominantie gesproken!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s