Oscarnominaties 2012 zakken voor Bechdeltest

Anita Sarkeesian is een Amerikaanse Zesde Clan die filmpjes op Youtube plaatst met een feministische boodschap. De Zesde Clan heeft op haar blog een filmpje overgenomen waarin Anita de Oscarnominaties tegen de Bechdeltest houdt.

De Bechdeltest heeft drie criteria: (1) twee vrouwen die ieder (2) een naam krijgen, praten met elkaar (3) over iets anders dan een man. En raad eens wat? De Oscarnominaties van dit jaar slagen vaak niet voor deze test.

Niet omdat ze niet aan de criteria voldoen, maar omdat Anita Sarkeesian de criteria oprekt als dat haar zo uitkomt. Als er bijvoorbeeld in een film daadwerkelijk twee vrouwen met elkaar praten, dan wordt dat afgekeurd, omdat er in die scène ook mannen aanwezig zijn. Of twee vrouwen die praten over een doodziek zoontje: afgekeurd, want dat zoontje is van het mannelijk geslacht.

Dit klinkt allemaal bekend voor ons mannen. Wat je ook doet, het is nooit goed. Als je denkt dat je je aan de gestelde regels houdt, dan worden die gelijk veranderd. Anita bedenkt namelijk opeens dat het niet voldoende is dat twee vrouwen met elkaar praten. Nee, dat gesprek moet minstens een minuut duren. Anders slaagt de film ook niet voor de Bechdeltest.

Af en toe valt er iets van intelligentie bij Anita te bespeuren. Dan bedenkt ze zich dat het toch wel moeilijk is om in een baseballfilm als Moneyball vrouwenrollen te plaatsen die voldoen aan de Bechdeltest. Maar daarna vervalt ze weer in het feministische geklaag dat Hollywood zo weinig voor vrouwen doet. Even bespreekt ze de mogelijkheid van een omgekeerde Bechdeltest: een film waarbij twee mannen, die ieder een naam krijgen, met elkaar praten over iets anders dan een vrouw. Een film als Bridesmaids zou zakken voor zo’n omgekeerde test, maar hoor je ons daarover? Anita ziet het nut niet in van zo’n omgekeerde Bechdeltest. Vrouwen zijn het slachtoffer; mannen niet. Einde discussie.

De Zesde Clan doet in haar artikel lekker mee met het oprekken van de criteria.

Je kunt de test ook uitbreiden naar huidskleur: twee met name genoemde personages die over iets anders dan een blank persoon praten.

Anita Sarkeesian noch De Zesde Clan noemen het uitgangspunt van Hollywood: zoveel mogelijk bioscoopkaartjes verkopen. Hollywood wil alleen maar winst maken. En dat doet Hollywood door films te maken die aan de vraag voldoen. Als er zoveel vraag zou zijn naar politiekcorrecte vrouwenfilms, dan zouden die wel gemaakt worden. Maar zolang huidige producties van Hollywood nog massaal bekeken worden, zal er niets aan het beleid veranderd worden.

Anita Sarkeesian maakt er tenminste werk van. Zij voorziet in de lacune van vrouwelijke amusementsfilms door haar eigen hersenspinsels op Youtube te zetten. Als De Zesde Clan dat nou voor Nederland gaat doen, dan beloven wij te kijken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s