Romantische boekjes lezen als subversieve daad

Vrouwen houden van romantische boekjes zoals die onder andere in de Bouquetreeks verschijnen. Ieder zijn ding.

Tegenwoordig is het misschien niet goed meer voor te stellen dat romantische boekjes taboe waren. Bouquetromannetjes liggen nu gewoon in de schappen van de supermarkten en niemand kijkt er raar van op als een vrouw in het openbaar een roman in haar boodschappenkarretje legt.

Aldus De Zesde Clan op haar blog. Je zou zeggen dat er niks meer te klagen valt als niemand er meer raar van opkijkt als een vrouw zo’n romannetje leest. Maar zo werkt dat niet bij De Zesde Clan. Die gaat nog eens haarfijn zitten zeuren waarom vroeger het lezen van dat soort boekjes niet zo werd gewaardeerd. Vroeger! Who cares? Geen mens die zich nog druk maakt om hoe er vroeger tegen die boekjes werd aangekeken.

Het is typerend voor De Zesde Clan dat ze de interessante discussiepunten laat liggen. We noemden ze als eens in een eerder artikel over dit onderwerp.

  • De vraag is niet of vrouwen mogen genieten van romantische fictie maar waarom zoveel vrouwen genieten van romantische fictie.
  • Feministen doen er goed aan om hier over na te denken, want het beeld van de man in romantische fictie staat lijnrecht tegenover het maatschappijbeeld dat feministen voorstaan.
  • Een belangrijk, hard verschil tussen mannen en vrouwen is het verschil in fysieke kracht. Hier wordt te weinig over gepraat.
  • De mannelijke tegenhanger van romantische fictie voor de massa gaat helemaal niet over liefde.

Wellicht kan De Zesde Clan daar ook iets over zeggen als ze haar boekje uit heeft? O wee als speelgoedfabrikant Lego op de markt zet voor vrouwen en daarbij veel roze gebruikt en nagelsalons en dergelijke. Dan is er opeens sprake van hersenspoeling, waarbij ze graag een boekje als Waarom we allemaal van Mars komen van Cordelia Fine citeert, om haar theorie hard te maken dat er geen enkel verschil is tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Dat hormonen bepalend zijn voor de verschillen tussen de lichamen van mannen en vrouwen, daar kan De Zesde Clan niet omheen. Maar nee beste Dick Swaab, ondanks uw jarenlange hersenonderzoek zal De Zesde Clan toch echt niet toegeven dat hormonen verschillen aanbrengen in de hersenen van mannen en vrouwen. Tegelijkertijd doet ze alsof haar neus bloedt en bespreekt ze de bouquetreeksboekjes en gaat ze voorbij aan de vraag waarom mannen die eigenlijk niet lezen. En waarom lezen we die niet? Omdat de omgeving ons tegenhoudt, terwijl we stiekem dolgraag zo’n boekje zouden lezen?

Is er iemand die De Zesde Clan nog serieus neemt?

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s