Lijstjes zijn niks nieuws

De vrouwenblog van De Zesde Clan is gebaseerd op slachtofferdenken. Slachtofferdenken tast het helder denkvermogen aan. Degene die daaraan lijdt, heeft soms moeite de realiteit en de eigen beleving uit elkaar te houden, zoals De Zesde Clan in extreme mate aantoont in haar artikel over lijstjes. In het hele artikel is er maar 1 vijand, namelijk de man die lijstjes opstelt van begerenswaardige vrouwen.

De kranten staan vol over de zogenaamde Bangalijsten, waarin anonieme jongeren top tien selecties maken van meisjes die makkelijk in bed te krijgen zijn. Voor ‘jongeren’ leest de Zesde Clan trouwens jongens, net zoals we voor ‘alleenstaande ouders’ alleenstaande moeders lezen.

Pats! In één klap worden alle weduwnaars die met kinderen zijn achtergebleven en alle vaders die na een scheiding de zorg van de kinderen op zich hebben genomen doodgemaakt door De Zesde Clan. In haar ogen kan een alleenstaande ouder alleen een alleenstaande moeder zijn. De arrogantie ten top! Dat wil zogenaamd een vooruitstrevend blog schrijven, met moderne ideeën die rolpatroondoorbrekend zijn. Maar als er gesproken wordt over alleenstaande ouders, dan denkt de conservatieve Zesde Clan alleen aan alleenstaande moeders.

Dit type gedrag past naadloos bij een cultuur waarin het heel normaal is om ranglijsten van vrouwen aan te leggen, gebaseerd op hun uiterlijk en/of hun aantrekkelijkheid. Een minuut googelen en voilà, een ranglijst met de 40 lekkerste vrouwen boven de 40, een top tien van de knapste pornosterren, een top vijf van de best bekeken vrouwen op EnDanDit

Daar gaat ze verder in haar starre denken. Alsof alleen mannen lijstjes aanleggen van de aantrekkelijke, andere sekse. De Zesde Clan heeft in het verleden al aangegeven meer geïnteresseerd te zijn in haar eigen geslacht, en daarom zal ze zelf ook niet snel een lijstje aanleggen met aantrekkelijke mannen. Maar als wij een minuutje googelen op ‘sexiest men’ dan knallen de door vrouwen opgestelde lijstjes ons om de oren.

En zo kunnen we nog heel lang doorgaan.

In alle gevallen worden vrouwen als koopwaar en vlees behandeld. Het gaat om hun uiterlijk, of ze ‘heet’ zijn of niet, zulks ter beoordeling van mannen en jongens.

Dat geldt omgekeerd ook voor de door ons genoemde lijsten.

We zullen pas verlost zijn van ranglijsten als we als samenleving ophouden vrouwen te beoordelen op basis van hun uiterlijk.

En dat geldt ook voor het beoordelen van mannen op basis van hun uiterlijk. Als De Zesde Clan eens begint met breder te kijken dan haar slachtofferdenken, dan ziet ze dat er meer mis is in de wereld. Dan ziet ze ook dat haar eigen soortgenoten zich schuldig maken aan praktijken die ze verafschuwt. En als ze dat inziet, dan kan ze misschien ook meer nuance aanbrengen in haar artikelen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s