Kwaliteit is een subjectief begrip

Vriendelijk verzoek aan schrijfsters zoals Anna Enquist, Margriet de Moor, Mensje van Keulen, Connie Palmen, Renate Dorrestein, Tessa de Loo, Nelleke Noordervliet en Rascha Peper om te doen alsof ze niet bestaan, anders staat De Zesde Clan zo voor gek met haar blogartikel dat literatuur alleen aan blanke mannen is voorbehouden. Geen van bovenstaande namen zul je in haar artikel aantreffen, omdat ze anders moet toegeven dat vrouwen volop vertegenwoordigd zijn in de Nederlandse literatuur. En dan hebben we het nog niet eens over de Vlaamse of overleden schrijfsters zoals Kristien Hemmerechts, Hella Haasse en Doeschka Meijsing.

Zelfs dan beperken we ons nog alleen tot literatuur. Als we alle andere genres er bij gaan halen, dan winnen de vrouwen het op alle fronten.

We zullen onder andere de komende VN Detective en Thrillergids, net als vorig jaar, aan een grondige analyse onderwerpen.

Bijvoorbeeld het genre thriller. De Nederlandstalige schrijfsters van thrillers lopen als een trein. Simone van der Vlugt, Saskia Noort, Esther Verhoef, Loes den Hollander, Marion Pauw….. allemaal bestsellers. Zelfs mannen zijn onder vrouwennamen thrillers gaan schrijven en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Denk maar aan Paul Goeken die onder de naam Suzanne Vermeer schreef en Gert-Jan de Vries met zijn pseudoniem Tess Franke. Daar hoor je De Zesde Clan niet over, want dat doet afbreuk aan haar bestaansrecht. Sommige mensen hebben een vijandbeeld nodig, anders kunnen ze niet overleven.

Vanwaar dan die gebruikelijke klaagzang van De Zesde Clan? Wel, ze heeft een Amerikaans artikel gevonden over hoe er in de Verenigde Staten wordt aangekeken tegen vrouwenliteratuur. Dat dit niet in verhouding staat met de situatie in Nederland, dat verzwijgt ze maar even.

Tja, De Zesde Clan en haar trieste wereldbeeld. Daar kun je verhalen over schrijven….

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s