Gooi de genderkloof dicht met zes e-mailtjes

Wat moet het toch heerlijk zijn om net als De Zesde Clan in een droomwereld te leven, zonder enig raakvlak met de realiteit. Op haar blog oppert ze een idee om de genderkloof dicht te gooien, waarvan iedereen met enige mensenkennis inziet dat het nooit gaat werken.

Laten we ter verdediging van De Zesde Clan er maar bij zeggen dat het niet haar idee is, maar van Good News, één of ander e-magazine met als doelstelling wereldverbeterende ideeën te opperen. Waar zouden we zijn zonder idealisten?

Wat is het idee?

Breng in kaart wie je kent binnen je beroep of vakgebied. Kijk welke vrouwen in je netwerk talent hebben, goed werk leveren, maar tot nu toe onbekend bleven (en dus onbemind). Kijk vervolgens welke invloedrijke mensen je kent, die deze drie vrouwen kansen kunnen geven. Stuur die drie leidinggevende personen een persoonlijke mail, waarin je de drie vrouwen bij hen aanbeveelt. Stuur vervolgens de drie vrouwen een mail dat je bepaalde personen naar hen hebt verwezen, omdat je hun werk goed vindt.

Briljant, nietwaar? Inderdaad, niet waar. Het idee houdt geen rekening met diverse factoren die het slagen daarvan in de weg zitten. We noemen er een paar. Ten eerste vraagt het van vrouwen om elkaar succes te gunnen. Sinds wanneer gunnen vrouwen elkaar het licht in de ogen? We citeren Jolanda van Henningen die op 14 december 2010 een Mini TED Talk hield over het nieuwe feminisme dat samenwerken heet.

Er moet gewoon nog meer gebeuren dat anders is samenwerken en het elkaar gunnen. Wij vrouwen moeten het elkaar moeten gunnen dat vrouwen ambitie hebben en deze vrouwen hierin steunen. Dus moeten wij vrouwen ophouden met elkaar te zien als concurrenten

En dat is niet niets wat ik hier vraag. Het is bij ons vrouwen van generatie tot generatie met de paplepel ingegoten om andere vrouwen als concurrenten te zien en te wantrouwen. Maar wij kunnen ophouden om ons zo te gedragen.

Oké, stel je voor dat er inderdaad vrouwen zijn die het andere vrouwen graag gunnen om een stapje hoger te komen. Wat gebeurt er dan? Dan moet er nog een leidinggevende bereid zijn om die vrouwen die functie te geven. Een leidinggevende die geen flauwekulexcuses gebruikt, maar die zegt: “Wat kan mij het schelen dat jullie maandenlang met verlof zijn vanwege zwangerschap? Wat kan mij het schelen dat jullie vaker ziek zijn dan mannen? Wat kan mij het schelen dat jullie je ziek melden omdat jullie kind ziek is? Op de momenten dat jullie er wél zijn, zijn jullie van enorme waarde voor mijn bedrijf.”

Misschien hebben we het mis. Misschien is het een fantastisch idee van Good News en De Zesde Clan. Misschien wordt er over enkele maanden een flinke stijging aan vrouwen in topfuncties waargenomen. Mocht dat zo zijn, dan zullen we onze verontschuldigingen aanbieden. Maar enig realiteitsbesef leert ons dat dat niet nodig zal zijn.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s