Kinderbreinen zijn kneedbaar

Daar gaan we weer. De Zesde Clan heeft iemand gevonden die ook zo haar bedenkingen heeft wat de neurowetenschap betreft. Gelijk wordt diegene in een blogartikel alle lof toegezwaaid. De persoon moet het onderzoek nog doen, maar is alvast cum laude geslaagd bij De Zesde Clan.

Het gaat om Lydia Krabbendam die een beurs heeft ontvangen om onderzoek te doen naar drie etnische groepen: Nederlanders, Marokkaanse Nederlanders en Chinese Nederlanders.

En jawel, De Zesde Clan komt meteen met Cordelia Fine op de proppen, die naar de mening van De Zesde Clan met het boek Waarom we allemaal van Mars komen korte metten maakt met de neurowetenschap. Maar is dat wel zo? Degenen die het boek van Fine wél gelezen hebben, zullen net als een recensente van de Volkskrant concluderen:

Fine beweert niet dat er géén verschillen bestaan tussen mannen- en vrouwenhersenen, en evenmin dat alle neurowetenschappers onzin verkopen.

Fine geeft in haar boek toe dat er op veel plaatsen in de hersenen van mensen testosteronreceptoren zijn ontdekt. Dat kan ze niet ontkennen. Ook moet ze toegeven dat veel dierproeven, waarbij vrouwelijke dieren mannelijke hormonen kregen, aantoonden dat die vrouwtjes opvallend mannelijk gedrag gingen vertonen. Nou, dan is het toch duidelijk, zou je denken? Niet als je Fine of De Zesde Clan heet. In haar boek zegt Fine stellig: ‘Mensenhersenen zijn geen dierenhersenen, dus je kunt niet zeggen dat wat voor de één opgaat, ook voor de ander zo is.’ Is het niet fantastisch? In één zin heeft Fine een argument gegeven om te stoppen met dierproeven.

We hebben het al eens eerder gezegd. Ooit komt er een tijd dat we lachen om dit soort feministen die tegen beter weten in blijven ontkennen dat er in de baarmoeder onder invloed van hormonen dingen gebeuren met de hersenen die van invloed zijn op het gedrag. Dat kun je vergelijken met de mensen die bleven beweren dat de aarde plat was.

De Zesde Clan beschrijft het werk van Lydia Krabbendam als volgt:

op basis van verantwoord uitgevoerd onderzoek

met haar werk sluit Krabbendam zich aan bij betrouwbare wetenschappers

Verantwoord uitgevoerd onderzoek en betrouwbare wetenschappers. Interessant om te merken hoe wetenschappers die met conclusies komen die in het straatje van De Zesde Clan passen als verantwoord en betrouwbaar te boek worden gesteld. Wetenschappers als Dick Swaab (wiens naam je niet in het boek van Fine tegen zult komen) of die aan de Pennsylvania State University die met totaal andere conclusies komen, namelijk dat de hersens beïnvloed worden door de hormonen die ze in de baarmoeder krijgen, worden in het vakje kwakdenkers gezet. Kan De Zesde Clan vertellen waarom het onderzoek van Lydia verantwoord uitgevoerd is en waarom ze zich aansluit bij betrouwbare wetenschappers? En waarom is het onderzoek van Dick Swaab en de wetenschappers van Pennsylvania State University niet verantwoord uitgevoerd en behoren zij tot de onbetrouwbare wetenschappers?

Wie gaan we geloven? Onderzoekers die tot een bepaalde conclusie komen of mevrouw Fine en haar soortgenoten die de uitslagen niet kunnen ontkennen, maar die het er niet mee eens zijn en daarom stelling nemen?

Het blogartikel van De Zesde Clan laat duidelijk het verschil zien tussen een intelligent persoon en een extremist. Een intelligent persoon staat open voor andere conclusies en zal deze inpassen in zijn wereldbeeld, ook als dat betekent dat hij van mening moet veranderen. Een extremist zal alles ontkennen waar hij niet in gelooft en alleen dat voor waarheid houden wat zijn mening is. Hetzelfde zie je bij Geert Wilders die het rapport van het subjectieve bureau Lombard Street wat betreft het terugkeren naar de gulden voor waarheid hield, terwijl een naberekening van het Centraal Planbureau liet zien dat dat rapport nergens op sloeg.

Ooit zullen we lachen om De Zesde Clan en haar denkbeelden. Tot die tijd moeten we vooral medelijden hebben met haar. Het is voor sommige mensen moeilijk genoeg om met de realiteit om te gaan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s