Bechdel werpt licht op moeder-dochter relatie

Alison Bechdel is een lesbische striptekenares die een boek heeft gemaakt waarin de relatie tussen moeder en dochter centraal staat. De Zesde Clan behandelt dit stripboek in een blogartikel.

Vrouwen en strips, een vreemde combinatie. De laatste jaren vraagt men zich steeds vaker af waarom vrouwen geen strips willen lezen. Vrij Nederland besteedde er in juli 2011 nog een artikel aan, getiteld Goede mannen lezen volwassen strips. Enkele citaten:

De graphic novel deed zijn intrede. Strips voor volwassenen. Literaire strips. Strips die zich artistiek en qua onderwerpkeuze scherp onderscheiden van de klassieke avonturenstrip. ‘Volwassen’ is bijna een understatement gezien de hoeveelheid problemen en/of atrociteiten die de lezer van de graphic novel te verstouwen krijgt. Psychose. Schizofrenie. Incest. Pesten op school. Gebroken harten. Eenzaamheid. Hiv-besmetting. Zelfmoord. Genocide. Moord. Economische crisis. Kindermishandeling. Armoede. Nare seks. De hel die daten heet.

Rest een pijnpuntje. Strips zouden een mannending zijn. Zelden zie je even bezeten vrouwen in een stripantiquariaat. Spijtig voor die vrouwen, want de hiernavolgende lijst met literaire strips bevat grandioze strips gemaakt door vrouwen, strips met vrouwen in de hoofdrol, vrouwvriendelijke strips. Voorbij is de tijd van louter lustobjecten wier schaars bedekte weelderige vormen het jongensgemoed danig wisten te verhitten.

De Nederlandse schrijfster en stripliefhebster Natasja van Loon maakte zich in 2010 nog sterk om vrouwen aan de strip te krijgen. Ze zegt daarover:

Het was een idee waar ik zelf al heel lang mee bezig was, nadat me was opgevallen hoeveel prachtige beeldverhalen er op de markt zijn die ook heel geschikt zouden zijn voor het vrouwelijke lezerspubliek in Nederland.

In een interview met Michael Minneboo zegt ze:

Lezen zo weinig vrouwen strips dan?
‘Ja, veel te weinig. Bij de meeste vrouwen staan strips nog bekend als een medium dat voor kinderen en mannen is bedoeld. En dat beeld is onterecht.’

De blanke mannen vragen zich af waarom De Zesde Clan voorbij gaat aan het feit dat vrouwen amper tot geen strips lezen. Geen woord daarover in haar artikel. Vreemd. We onderstrepen wat Natasja van Loon zegt. Natuurlijk mogen vrouwen strips lezen. En als het huidige aanbod een te hoge drempel vormt, dan zijn de soort strips waar Bechdel mee komt over de relatie tussen moeder en dochter natuurlijk ook welkom. Wij zullen ook geen vrouwen veroordelen omdat ze de Bouquetreeks lezen.

De enige negatieve recensie was toevallig van een mannelijke criticus. Hij doet de grafische roman af in termen van saai geneuzel.

Tja, je kunt mannen niet dwingen om de Bouquetreeks leuk te vinden. Of om strips van een lesbische tekenares te waarderen waarin niets gebeurt, behalve een moeder en dochter die wat met elkaar praten. Mannen en vrouwen hebben nu eenmaal andere interesses. Dat snapt elk mens met een gezonde kijk op de wereld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bechdel werpt licht op moeder-dochter relatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s