Nederland ziet uittocht van vrouwelijke politici

Vraag: hoeveel vrouwen zitten er in de Tweede Kamer? Antwoord: 61. Drie daarvan hebben aangegeven dat ze gaan opstappen. Drie van de 61. Met recht spreekt De Zesde Clan op haar blog van een ware uittocht van vrouwelijke politici. Het is het zoveelste voorbeeld van hoe De Zesde Clan een kleine uitzondering opblaast tot enorme proporties en daar een sensationele kop van maakt. Dit soort voorbeelden wordt op de hogeschool voor journalistiek gebruikt om studenten te laten zien hoe het níet moet.

Waarom stoppen deze drie vrouwen? De Zesde Clan zuigt op haar blog enkele redenen uit haar duim, vooral omdat:

Tijd en geld voor jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft De Zesde Clan niet.

Dat heeft haar in het verleden ook niet gehinderd om ongefundeerde uitspraken te doen. In haar opsomming waarom deze drie vrouwen stoppen, missen we één belangrijke:

Als je Nederlandse vrouwen vraagt: is werk voor jou een plicht of doe je het omdat je het leuk vindt?, kiest meer dan 70 procent voor het laatste. Vooral vrouwen boven de vijftig zeggen louter voor de lol te werken.

Zelfs al ze niet meer hoeven, dan zouden zij het vaakst toch blijven werken. Daarbij maken ze wel het minste aantal uren per week. Terwijl jonge vrouwen, vrouwen zonder kinderen, en minder verdienende vrouwen zouden willen stoppen met werken als ze niet zouden hoeven.

Als ze het in haar artikel toch over politiek heeft, dan pakt De Zesde Clan gelijk even de uitspraak van de partijvoorzitter van de PVDA Hans Spekman mee dat hun kieslijst straks niet meer dwangmatig beurtelings mannetje-vrouwtje zal zijn. We citeren uit het artikel van de Volkskrant:

Vindt de PvdA het niet meer belangrijk dat er even veel mannen als vrouwen in de Tweede Kamerfractie zitten?
‘Jawel. We stappen niet af van de evenredige vertegenwoordiging. Maar we gaan vanaf nu kijken per blok van zes kandidaten. Daar moeten drie mannen en drie vrouwen bij zitten. Het hoeft niet meer om en om. Nu werd het soms een onmogelijke puzzel: ook de regionale afspiegeling was belangrijk. Maar als er een goeie Zeeuwse op 10 staat en een goeie Brabantse op 11, wat is daar dan mis mee?’

Precies, wat is daar dan mis mee? Sinds wanneer gaan we talent en kwaliteit verkwanselen omdat er zo nodig een excuustruus tussen de mannen moet worden gepropt? Het einde is zoek als je fractie een perfecte afspiegeling moet zijn van de Nederlandse samenleving.

Enfin, de politiek blijft in beweging. Benieuwd hoeveel vrouwen later in 2012 de Tweede Kamer halen….en hoeveel daarvan vanuit de gewijzigde kieslijst van de PvdA komen.

Enfin, (De Zesde Clan beëindigt haar artikelen graag met ‘enfin’, laten wij dat nu ook eens doen) je zult het nooit goed doen Hans Spekman. Ook al zou je een kieslijst met louter vrouwen hebben, dan zou De Zesde Clan nog iets hebben om over te zeuren. Ze is namelijk een vrouw.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s