Verkrachtingscultuur is springlevend in Nederland

Volkskrantcolumniste Malou van Hintum schreef een stukje over het verkrachten van vrouwen waarin ze álle mannen persoonlijk aansprak met de woorden: Mannen, wat bezielt jullie? Dat leverde zoveel ik-herken-mij-daar-niet-in-reacties van mannen op, dat Jos van der Schot in een andere column de mannen oproept zich te laten bezielen.

De Zesde Clan vindt de column van Malou van Hintum geweldig. Ja, beschuldig alle mannen maar van verkrachtingspraktijken. Beesten zijn het! Aan de schandpaal ermee! Er is geen man die deugt!

In haar blogartikel verbaast De Zesde Clan zich over de vele reacties van mannen die afstand nemen van de column omdat ze zelf geen vrouwen verkrachten. Als je man bent, ben je toch automatisch schuldig aan het verkrachten van vrouwen, ook al doe je het zelf niet? De Zesde Clan snapt er helemaal niets meer van.

We zullen het even uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat de meeste bank- of winkelovervallers mannen zijn, dan schrijf je daar toch ook geen column over, getiteld Mannen, wat bezielt jullie? De meeste mannen zijn geen bank- of winkelovervaller of zullen er één kennen in hun omgeving, dus wat kunnen zij eraan doen dat er banken of winkels worden overvallen?

Ten eerste is het niet prettig om ergens van beschuldigd te worden waar je niets mee te maken hebt en ten tweede is generaliseren gewoonweg dom. Uitermate dom. Het is hetzelfde trucje dat Geert Wilders hanteert: alle moslims ervan beschuldigen dat ze gevaarlijk zijn omdat er enkele islamitische extremisten rondlopen. Dan zou je ook aan alle vrouwen kunnen vragen waarom ze mannenhaters zijn, alleen omdat er enkele extremistische gevallen als De Zesde Clan rondlopen.

Jos van der Schot zegt daarover in zijn column:

Sommige mannen reageren ronduit beledigd. ‘Wat bezielt mevrouw Van Hintum om alle mannelijke lezers van de Volkskrant op één stinkende hoop te vegen?’ Hun verontwaardiging is deels terecht. De meeste mannen plegen immers géén seksueel geweld. Niet iedere man is een DSK, een Keith Bakker, een Robert M, een Joram van der Sloot of een Joseph Fritzl. Gelukkig is seksueel geweld níet gewoon. Het gros van de mannen wijst het zelfs categorisch af.

De Zesde Clan verfoeit boeken als Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus, maar als ze die wat nader bestudeerd had, dan zou ze gezien hebben dat de column van Malou van Hintum een schoolvoorbeeld is van de miscommunicatie tussen man en vrouw. Als een vrouw iets veranderd wil hebben aan een situatie, dan begint ze daar meestal over op een verwijtende toon. Maar zoals John Gray al in zijn boek zei: dat haalt niets uit. Mannen reageren niet op verwijtende woorden zoals vrouwen zouden wensen. Dat Malou van Hintum alle mannen gaat verwijten dat er vrouwen verkracht worden, levert alleen als reactie op ik-ben-geen-verkrachter-dus-richt-je-pijlen-niet-op-mij. Wil Malou van Hintum dat mannen ook hun steentje gaan bijdragen aan een veilige wereld waarin vrouwen niet verkracht worden? Prima. Maar dan is Mannen, wat bezielt jullie wel een ontzettend domme en slechte openingszin.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s