Machtige zorgverzekeraar slecht nieuws voor vrouwen

Eenvandaag berichtte dat ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum heeft besloten de geboortezorg te stoppen. Vanwege het aantal dalende zwangerschappen en de kleine omvang zou het te kwetsbaar zijn om het op poten te houden.

Lof voor een zorginstelling die in tijden van bezuinigingen keuzes durft te maken die gebaseerd zijn op de praktijk. Die lof krijgt De Sionsberg niet van De Zesde Clan in haar blogartikel.

Al was het alleen al omdat alleen vrouwen tot nu toe kinderen kunnen baren. In gevallen waarin iedere minuut telt, kan een autorit van tien minuten een leven redden, dat bij een autorit van twintig minuten verloren was gegaan of beschadigt raakt. De Zesde Clan vindt dat we die weg niet in moeten slaan.

Tja, wat dacht De Zesde Clan dan van de Waddeneilanden waar geen ziekenhuizen zijn en waar ook vrouwen kinderen ter wereld brengen? In 2008 is de regel ingevoerd dat barende vrouwen binnen drie kwartier in het ziekenhuis moeten kunnen zijn, maar De Zesde Clan vindt dat blijkbaar te veel tijd. Zullen we dan maar op elke straathoek een ziekenhuis neerzetten, Zesde Clan, zodat vrouwen met acute barensnood overal terechtkunnen? En wie gaat dat dan betalen?

De Zesde Clan haalt de Amerikaanse situatie erbij:

Vrouwen betalen al snel dertig procent meer dan mannen voor hun zorgverzekering.

In de V.S., waar marktwerking heilig is, komen verzekeraars weg met dit soort praktijken. Ze geven wel een verklaring voor hun handelswijze. Die redenering luidt als volgt: vrouwen maken meer gebruik van medische zorg en laten vaker preventief onderzoek doen.

De Zesde Clan is het daar niet mee eens, omdat ze vindt dat we vanuit solidariteit allemaal moeten betalen voor de zorg die vrouwen vragen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen drie keer zo vaak naar de dokter gaan dan mannen. Als je dat weet, dan is die 30 % extra die vrouwen moeten betalen nog niet eens zo gek. Naast het solidariteitsprincipe mag je ook het principe ‘de gebruiker betaalt’ hanteren, al is het maar om die zich te laten realiseren wat zorg allemaal kost.

De Sionsberg heeft een juiste keuze gemaakt die voldoet aan de regels die zijn opgesteld. Wederom mogen we blij zijn dat De Zesde Clan het niet voor het zeggen heeft. De zorg zou in dat geval onbetaalbaar worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Machtige zorgverzekeraar slecht nieuws voor vrouwen

  1. Jeen zegt:

    Zorg onbetaalbaar in de zin van ‘de verzekeraar wil er niet meer geld insteken’, want die gaat voor de winst uiteraard. De Sionsberg staat hier al vanaf 1956, en nú kan deze afdeling opeens niet meer open blijven.
    Zorg zal anders onbetaalbaar zijn is een sprookje, en de grote jongens gaan er vandoor met het grote geld. De zorgverzekeraar regeert, en we weten allemaal wat er gebeurd wanneer verzekeraars en banken de dienst uit gaan maken!

  2. Pingback: Er is een G20 land waar vrouwen willen wonen: Canada | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s