Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel zes

De maand van het spannende boek is weer aangebroken. Vorig jaar deed De Zesde Clan haar beklag in een blogartikel waarin haar waanidee centraal stond dat deze maand voor Vrij Nederland een mannenaangelegenheid blijft. Dat past prima bij haar waanideeën dat mannelijke juryleden alleen op mannen stemmen en dat de wereld er anders uit zou zien als er meer vrouwen in de jury zouden zitten.

De feiten van 2012 halen alle waanideeën van De Zesde Clan onderuit. Laten we ze eens benoemen. Allereerst de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland. Voor de niet-ingewijden: deze verschijnt elk jaar rond eind mei. Vorig jaar schreef De Zesde Clan daarover:

De eigen jury bestond uit Sander Pleij (man), Jeroen Vullings (man) en Frits van Exter (man). Zij waardeerden de volgende auteurs: Arnaldur Idridason (man), Umberto Eco (man), S.J. Watson (man), Philip Kerr (man), Jussi Adler (man), Michael Connelley (man) en R.J. Ellory (man).

En:

Het zou het blad sieren vrouwen en allochtonen op te nemen in de jury die de oogst van 2012 gaat waarderen.

Wij vermoeden dat De Zesde Clan dit jaar wel kan janken van geluk. Van de 12 recensenten voor de Detective en Thrillergids waren meer dan de helft vrouw! Vrij Nederland heeft geluisterd! Nou, dat zal er dan toch wel voor zorgen dat er een vrouw bij de nominaties zit? Wat zegt Vrij Nederland er zelf over?

Helaas moesten we constateren dat er een leemte in de selectie is: geen van de vijfsterrentitels is geschreven door een vrouw. En alleen bij Charles den Tex is de hoofdpersoon een vrouw. De jury heeft gezocht naar een verklaring maar die niet gevonden. Aan het geslacht van de recensenten kan het in elk geval
niet gelegen hebben: meer dan de helft is vrouw.

Wat is hier aan de hand, moet De Zesde Clan denken. Waarom selecteren deze vrouwelijke juryleden op kwaliteit in plaats van op geslacht? Het is toch belangrijk dat een vrouw de prijs wint?

Met de andere thrillerprijzen in deze maand is het al niet beter in de ogen van De Zesde Clan. De Gouden Strop: vijf juryleden waaronder 2 vrouwen selecteren vijf mannen voor de prijs. De Schaduwprijs scoort iets beter: vijf juryleden waaronder 2 vrouwen selecteren twee vrouwen en één man. Maar ja, ook al selecteerden ze honderd vrouwen en één man, dan zou nog steeds de man winnen. En dat was ook ditmaal het geval.

Daar gaat De Zesde Clan met haar theorie dat er meer vrouwen in de jury moeten, zodat er meer vrouwen genomineerd worden. Maar wat klopt er dan niet aan die theorie?

De denkfout van De Zesde Clan is dat ze meent dat er per se vrouwen genomineerd moeten worden. De opdracht voor de jury is enkel om te selecteren op kwaliteit. Er hoeft niet per se een vrouw bij de genomineerden te zitten. Waar het om gaat is dat het beste werk geselecteerd wordt. Als, in het geval van Vrij Nederland dit jaar, blijkt dat zelfs met meer vrouwen dan mannen in de jury nog enkel mannen genomineerd worden, dan is dat voldoende bewijs dat de theorie van De Zesde Clan nergens op gebaseerd is.

De Zesde Clan heeft nog maar één keuze: een jury samenstellen van mannenhatende powerfeministen die enkel vrouwen nomineren. Waarschijnlijk wil ze zelf wel de juryvoorzitter zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel zes

  1. Pingback: Vrij Nederland heeft geen verklaring, en dat is heel goed | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: SF boekenprijs kent alleen mannelijke genomineerden | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s