Vrij Nederland heeft geen verklaring, en dat is heel goed

Het is tot De Zesde Clan doorgedrongen dat de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland is uitgekomen. Vorige week berichtten we daar al over, maar we zien ons genoodzaakt daar een vervolg op te geven gezien het achterlijke blogartikel dat ze er dit keer over heeft geschreven.

Wat is het geval? Vorig jaar werden volgens de waanideeën van De Zesde Clan alleen maar boeken van mannelijke auteurs geselecteerd voor vijf sterren, omdat er alleen mannen in de jury zaten. Ze deed een oproep aan Vrij Nederland om meer vrouwen in de jury te zetten. Vrij Nederland luisterde. Van de 12 recensenten was dit jaar meer dan de helft vrouw. En wat gebeurde er? Nog steeds werden er enkel boeken van mannelijke auteurs genomineerd voor vijf sterren.

Als De Zesde Clan een verstandig mens zou zijn, zou ze denken: oké, klaarblijkelijk had ik het fout. Zelfs met meer vrouwen dan mannen in de jury wordt er alleen op mannen gestemd. Ik zal mijn mening eens herzien.

Maar meningen herzien, daar doet De Zesde Clan niet aan. Ze schrijft een arrogant en badinerend blogartikel over de gang van zaken, dat precies laat zien wat er mis is met het feminisme.

Want waarom hebben al die vrouwelijke recensenten gekozen voor boeken die door mannen zijn geschreven? Dat komt omdat ze vastzitten in een cultuur waarin de man superieur is en de vrouw inferieur volgens het blogartikel van De Zesde Clan. En dat hebben ze niet eens door.

Het is schrijnend dat De Zesde Clan zelf niet eens doorheeft hoe arrogant en badinerend haar blogartikel is. Tegen al die vrouwen die in de jury zitten zegt ze: ‘Jullie zijn dom. Jullie hebben niet door dat jullie keuzes maken die jullie zijn ingegeven door jullie omgeving en door jullie cultuur. Gelukkig voor jullie heb ik dat wel door. Ik ben de mensheid ontstegen. Ik heb een geweldig overzicht van wat er aan de hand is en ik heb een objectief oordeel. Laat mij jullie leiden. Ik weet hoe het leven van mensen moet worden ingericht. Ik heb dat inzicht. Ik kan keuzes maken in een vacuüm, omdat ik doorheb wat zich allemaal om mij afspeelt. Helaas ben ik de enige die dat allemaal snapt. Was iedereen maar zo slim als ik.’

Die arrogantie spreidt ze ook tentoon wat de hele jury betreft.

Het siert de jury dat ze zich bewust is van een leemte in de selectie. Ook complimenteren we de vijf mannen met hun inzicht dat ze geen verklaring hebben gevonden voor de louter mannen met vijf sterren. Dat houdt namelijk in dat ze ergens in hun achterhoofd wel degelijk een vraag hebben, anders heb je geen verklaring nodig. Dat is geweldig! Zo begint bewustwording. En bewustwording, gepaard gaande aan vragen stellen, staat aan de basis van vooruitgang.

Waarom De Zesde Clan zich enkel tot de vijf mannen van de jury richt, is ons een raadsel. Vrij Nederland heeft het in de Detective & Thrillergids over de hele jury, als ze zich afvraagt waarom de leemte er is. Of acht De Zesde Clan vrouwen zo inferieur, dat ze hun mening niets waard vindt? Beste jury van de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland: De Zesde Clan is al zoveel verder dan jullie. Jullie zijn net de eerste weg ingeslagen op het pad van het feminisme en De Zesde Clan reageert daarop als een moeder die haar kind voor het eerst ziet lopen.

Vorig jaar deed De Zesde Clan de oproep om meer vrouwen in de jury te zetten. Dat had niet het resultaat dat ze voor ogen had. Wat nu?

Vrij Nederland, zou het voor snelle Eerste Hulp Bij Genderproblemen misschien mogelijk zijn het naar de recensenten op te sturen werk anoniem te maken? Zeker met digitale bestanden voor de e-reader moet het een koud kunstje zijn om zonder veel kosten of moeite de identiteit van de auteur weg te laten.

Waarbij de jury van de Detective & Thrillergids tussen de regels door te horen krijgt dat ze al de boeken van vrouwen automatisch als inferieur hebben beoordeeld. Als er geen naam op de boeken had gestaan, dan was er een andere keuze gemaakt.

Beste jury van de Detective & Thrillergids: de blanke mannen schrijven jullie meer intelligentie toe dan De Zesde Clan doet. Wij weten, net als jullie, wel beter. Er is geselecteerd op kwaliteit. Wij achten jullie daartoe in staat. Wat betreft het voorstel van De Zesde Clan om het werk anoniem te laten beoordelen, weten we allemaal dat dat niet gaat werken. Als dan namelijk blijkt dat er nog steeds alleen mannen in aanmerking komen voor vijf sterren, dan heeft ze daar weer een drogargument voor klaarliggen. Zoals wij in ons vorige artikel al zeiden: het helpt alleen als je een jury vol mannenhatende feministen samenstelt. Maar accepteer dan wel dat het dan niet meer om kwaliteit gaat, maar alleen om geslacht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s