Kinderboeken die de fantasie prikkelen

Goede kinderboeken, waar moeten die aan voldoen? De Zesde Clan laat daarover haar licht schijnen op haar blog.

Kinderboeken lezen of voorlezen? Geweldig, want het prikkelt de fantasie, helpt bij het ontwikkelen van taal– en leesvaardigheid, en leert kinderen bijna ongemerkt iets over de wereld. Documentatiecentrum Rosa heeft daarom een site ontwikkelt om ouders en mensen die werken in de kinderopvang te helpen bij het kiezen van leuke, goede boeken waar kinderen iets aan hebben.

De Zesde Clan heeft zelf zeker niet zoveel gelezen, als ze meent dat ontwikkeld als voltooid deelwoord met een t wordt geschreven. Of ze past zich aan bij documentatiecentrum Rosa waarvan ze klakkeloos een ernorme fout overneemt:

Ondanks de ernorme variatie aan fantasierijke boeken op de markt, zijn de beelden over mannen en vrouwen, jongens en meisjes vaak nog verrassend stereotiep.

Goed, genoeg over de vorm. Laten we eens op de inhoud ingaan. De Zesde Clan maakt zich grote zorgen over de kinderboeken waarmee wij zijn opgegroeid en waardoor we een verkeerd wereldbeeld hebben gekregen. Mannen hoeven niet stoer te zijn en vrouwen zijn niet per definitie een huissloof. Documentatiecentrum Rosa heeft binnen drie leeftijdscategorieën in totaal 21 boeken geselecteerd. Deze moeten er voor zorgen dat de kinderen van tegenwoordig een juist wereldbeeld krijgen. Dat krijgen ze bijvoorbeeld door De jongen in de jurk van David Williams te lezen of Honden doen niet aan ballet van Anna Kemp en Sara Ogilvie.

De jongen in de jurk en Honden doen niet aan ballet. De blanke mannen zijn blij dat ze zijn opgegroeid in een tijd waarin nog gewoon De Kameleon van H. de Roos en Arendsoog van J. Nowee mochten worden gelezen. Zodra powerfeministen als De Zesde Clan aan de macht komen, liggen deze boeken als eerste op de brandstapel.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s