De angst voor het softe eitje en de minachting van het vrouwelijke

Vorig jaar schreef De Zesde Clan een blogartikel over krantenberichten die meldden dat de NASA een piramide had gevonden. Ze was hier boos over omdat het een vrouw was die de piramide had ontdekt. Dat hadden die kranten wel even mogen vermelden.

De blanke mannen moesten terugdenken aan dit artikel toen we het blogartikel van De Zesde Clan lazen over een stukje dat in Trouw verscheen. De Zesde Clan heeft het een paar keer over de auteur maar hangt verder geen naam aan die persoon. Wel zegt ze over die persoon:

Niet gehinderd door enige kennis, maar wel gewapend met veel borrelpraat, krijgen de mannen in het Trouw-verhaal uiteraard het gelijk aan hun kant. Vrouwen deugen namelijk niet. Ze zwabberen, zijn te emotioneel, te bezorgd, redderen te veel, praten te veel, waarschuwen en vermanen, vitten op mannen zodra die het op hun eigen manier willen doen, zijn te onduidelijk.

Zullen wij dan de auteur maar een naam geven, Zesde Clan? De auteur is Iris Pronk en zij schreef een stukje getiteld Hij hóeft niet te vermoederen over de rol van de man bij de opvoeding van kinderen.

Waar gaat het stukje eigenlijk over? Jarenlang was er een traditionele verdeling: de man was kostwinner en de vrouw zorgde voor de kinderen. De laatste jaren zie je een kentering. Vrouwen gaan meer werken en de mannen zorgen meer voor kinderen. Beiden betreden elkaars terrein, zou je kunnen zeggen. En wat blijkt, volgens Iris Pronk? De mannen doen het helemaal niet zo slecht, wat het opvoeden van kinderen betreft. Wat heet, op heel wat punten zouden vrouwen wel eens wat van mannen kunnen leren wat de opvoeding betreft.

Zeg zoiets nooit waar De Zesde Clan bij is. Gehakt maakt ze van de auteur, die zoals gezegd steeds anoniem blijft bij haar.

Het stuk wemelt van de aannames, cliché’s, niet onderbouwde stellingen en verwijzingen naar, u raadt het al, de biologie (in de zin van hersenen en genen).

Het is heel bijzonder. De Zesde Clan schrijft talloze blogartikelen over dat er meer vrouwen op de werkvloer moeten komen, omdat de vermenging het werk ten goede zou komen. Maar als Iris Pronk een artikel schrijft over waarom het goed is dat mannen zich met de opvoeding bezig gaan houden, dan ontploft De Zesde Clan. Terwijl Iris het best duidelijk zegt:

Kinderdagverblijven, scholen, opvoedbureaus, jeugdzorginstellingen: ze worden allemaal bestierd door vrouwen. Die doen hun best, die doen het hartstikke goed, maar wél vanuit hun feminiene perspectief.

In die vrouwenwereld wordt de man volgens Delfos niet serieus genomen. “Er wordt naar hem niet geluisterd.” In jeugdzorgrapporten, bijvoorbeeld over jongens met adhd, leest ze vaak: ‘Vader bagatelliseert het probleem’. “Omdat hij zegt: het gaat wel over, maak je niet zo druk. Maar hij heeft gelijk!”

Aan het blogartikel van De Zesde Clan merk je gelijk hoe het met haar eigen ontwikkeling zit. Ze vecht ervoor om meer vrouwen op de werkvloer te krijgen en om meer mannen zich met de opvoeding te laten bemoeien. Maar o wee als een vrouw opmerkt dat mannen beter zijn in het opvoeden dan vrouwen. Als het een vrouw moeite kost om haar positie op de werkvloer op te eisen, dan mag het niet zo zijn dat een man fluitend de beste blijkt te zijn in de opvoeding.

Af en toe worden de blanke mannen moedeloos als ze de vooringenomen blogartikelen van De Zesde Clan lezen. Maar gelukkig zijn er nog mensen als Iris Pronk die laten zien dat niet alle vrouwen zure mannenhaters zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De angst voor het softe eitje en de minachting van het vrouwelijke

  1. Pingback: Dominant verhaal houdt mannen en andere alternatieven buiten beeldT | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Seksisme alarm: “Emo’s reis” van prof. dr. De Boer | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s