Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel zeven

Claire Polak is voorzitter geworden van de jury Libris Literatuurprijs 2013. En zij is niet de enige vrouw in de jury. Naast haar zitten ook nog literair recensent Edith Koenders en hoogleraar Lisa Kuitert in de vijfkoppige jury.

Betekent dit dat we volgend jaar verschoond blijven van het nergens op gebaseerde geklaag van De Zesde Clan op haar blog dat de jury’s alleen boeken van mannen kiezen en dat er daarom meer vrouwen in de jury moeten? Degene die ter vermaak haar blogartikelen leest, weet wel beter.

De jury van de Detective & Thrillergids bestond dit jaar uit meer vrouwen dan mannen. En ook die jury nomineerde alleen boeken van mannen voor de beste thriller van het jaar. De theorie van De Zesde Clan dat meer vrouwen in de jury ervoor zou zorgen dat er ook vrouwen genomineerd zouden worden, ging dus niet op. Maar ze had al snel een verklaring: de vrouwen hadden geen vrouwen genomineerd omdat ze niet in staat zijn om keuzes te maken die niet sociaal-wenselijk zouden zijn. Met andere woorden, de vrouwen hadden alleen mannen genomineerd omdat dat van hen verwacht werd. Maar De Zesde Clan had een oplossing:

Zeker met digitale bestanden voor de e-reader moet het een koud kunstje zijn om zonder veel kosten of moeite de identiteit van de auteur weg te laten.

Wellicht moeten we die oplossing ook nu alvast maar voorleggen aan de jury van de Libris Literatuurprijs 2013. Beste Claire, Edith en Lisa, het maakt De Zesde Clan niet uit welke studie jullie hebben genoten of wat jullie expertise is. Zij is ervan overtuigd dat jullie te dom zijn om te kiezen voor boeken voor vrouwen, simpelweg omdat jullie aan verwachtingspatronen willen voldoen.

Natuurlijk moet je De Zesde Clan gewoon laten bazelen. Ze weet nu eenmaal niet beter. Ga gewoon voor kwaliteit, precies zoals de opdracht van de jury is. De blanke mannen zijn benieuwd naar jullie keuze. En ja, volgend jaar verschijnt er een zuur stukje van De Zesde Clan over jullie selectie. Maar dat hoeven jullie niet te lezen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel zeven

  1. Pingback: Zesde Clan bereikt duizendste bericht | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Hillary Mantel wint tweede Booker Prize | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s