Zesde Clan bereikt duizendste bericht

Ida Mels, de alias van De Zesde Clan, heeft haar duizendste blogartikel geschreven. Van harte gefeliciteerd namens de blanke mannen.

De Zesde Clan ontstond in augustus 2010 vanuit een gemis. In omringende landen wemelde het in onze beleving van de discussies, acties en berichtgeving rondom feminisme en vrouwenemancipatie. Een hele wereld van feministische blogs, opiniestukken, analyses en nieuwe inzichten. En Nederland? Zoekend naar iets vergelijkbaars kwamen we niet veel verder dan De Tweede Sekse en Fel Feminisme, beiden vanuit buurland België (hoi, zusters!).

Tja, en waarom was dat er gemis er? Misschien omdat zoals uit een rapport van de UNDP, een afdeling van de Verenigde Naties, is gebleken dat in Nederland de gelijkheid tussen man en vrouw het best is geregeld, op Zweden na. De Zesde Clan geeft dat vaak indirect toe op haar blog, door voornamelijk artikelen te schrijven over de wantoestanden in bijvoorbeeld Amerika of Engeland.

Op haar eigen bescheiden wijze wil de Zesde Clan hier, in haar eigen hoekje, aan mee helpen. Onder andere door aandacht te besteden aan onderzoeken en studies die de Nederlandse pers negeert of alleen op een verdraaide en eenzijdige manier belicht (ja, dagblad Trouw, we kijken onder andere naar jou), door patronen bloot te leggen en rode draden aan te wijzen.

Het zal dagblad Trouw wel dun door de broek lopen na dit dreigement van De Zesde Clan.

De blanke mannen zijn hun tegenblog begonnen om een verstandig antwoord te kunnen bieden aan De Zesde Clan. Te vaak merkten we dat ze aan onjuiste berichtgeving deed door bijvoorbeeld bepaalde informatie weg te laten, kleine details op te blazen en te generaliseren, denkfouten te maken en meer van dat soort zaken, zodat er een hetze tegen mannen op haar blog ontstond. Reageren via haar eigen blog was niet mogelijk, want ze plaatste enkel reacties van mensen die het met haar eens waren. Dat heet dan ‘ik ben al zover verder’. Wij noemen dat de Wilders-tactiek: wel zelf een hard oordeel over anderen vellen, maar weglopen als er een intelligente uitwisseling van standpunten plaats gaat vinden.

Voorbeeldje: het is niet één roman van één vrouw die toevallig buiten de prijzen valt. Het is een patroon van uitsluiting van de ‘verkeerde mensen’ die boeken schrijven, zodat we de literaire canon lekker blank en mannelijk houden.

Voorbeeldje: De Zesde Clan heeft maar één bepaald doel voor ogen en ze wringt zich in de gekste bochten om dat doel te behalen. Een vrouw moet een literatuurprijs winnen. Hoe moet dat? Volgens De Zesde Clan door meer vrouwen in de jury te stoppen, dan komt het vanzelf goed. Oké, doen we dat. En als blijkt dat vervolgens die meerderheid van vrouwen nog steeds kiezen voor boeken van mannen? Dan wordt er nóg een drogreden verzonnen: de vrouwen zouden enkel boeken van mannen kiezen omdat ze willen voldoen aan verwachtingspatronen. De mogelijkheid dat de geselecteerde boeken van mannen allemaal kwaliteit hebben, zal De Zesde Clan nooit noemen.

Voorop staat voor ons: we zijn allemaal slechts mensen. Je zoekt, je maakt fouten, je herstelt je, je krijgt een inzicht, je leest, schrijft, denkt, spreekt met allerlei mensen,

Dat je fouten maakt is niet erg, Zesde Clan. De blanke mannen zijn er om je te behoeden.

Want feminisme? Dat doe je samen.

Dat klopt. Daarom vormt De Zesde Clan zo’n goed stel met de blanke mannen. Op naar de volgende duizend berichten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s