Feminist Frequency analyseert de haat

Anita Sarkeesian is een Amerikaanse feministe die o.a. via de site Feminist Frequency en filmpjes op Youtube haar evangelie verkondigt. Blogschrijfster De Zesde Clan is een groot fan van haar. Onlangs heeft Sarkeesian het idee opgevat om een filmpje te gaan maken over hoe vrouwen neergezet worden in computerspelletjes. Een lawine van bedreigingen en beledigingen werd over haar uitgestort. Haar wikipagina werd aangepast met onzin, afbeeldingen van haar kregen een pornografisch tintje en er kwam zelfs een computerspel waarbij je Sarkeesian op haar gezicht kon timmeren.

De Zesde Clan heeft hier terecht een artikel aan gewijd. Dergelijke respons is buiten proporties. Je kunt het oneens zijn met feministen, maar dat hoef je niet op zo’n mensonterende wijze te laten blijken. Het volstaat om feministen op hun denkfouten te wijzen.

Een reageerder op een blog over dit onderwerp in The New Statesman heeft dat ook begrepen. In een lange uiteenzetting toont hij de denkfouten van Sarkeesian aan. We zullen er enkele behandelen. De volgende cursief gedrukte stukken zijn vertalingen van reageerder Legolander die op 8 juli zijn geplaatst.

Legolander gaat eerst in op een eerder filmpje van Sarkeesian over fabrikant Lego die opeens bouwsteentjes voor meisjes ging maken. Lekker roze met nagelsalons en dergelijke. De Zesde Clan nam dat bericht destijds gretig van Sarkeesian over.

Een fabrikant past zich aan aan de afnemers van het product. Denkt Sarkeesian werkelijk dat Lego destijds dacht: ‘We gaan alleen speelgoed voor jongens maken. Laat die meisjes maar verrekken!’ Meisjes die het leuk vinden om met lego te spelen, zullen ook ‘jongenslego’ gaan gebruiken. Wat Lego heeft gedaan, is een manier zoeken om ook de groep meisjes te bereiken, die geen zin heeft in gewone lego.

Sarkeesian neemt het niet op voor het hele spectrum van vrouwen, van de jongensachtige ‘tomboy’ tot het meisjesachtige meisje, door te suggereren dat alles en iedereen volkomen genderneutraal moet zijn. Zo werkt de maatschappij simpelweg niet. Sarkeesian komt over als iemand die wil suggereren dat een vrouw die wel geïnteresseerd is in hairstylen, koken en dat soort rolpatroonbevestigende zaken een verraadster is van de zoektocht naar genderneutraliteit.

Een ander punt waarop Sarkeesian de vrouwen die ze meent te vertegenwoordigen geen dienst bewijst, is dat ze zich voornamelijk concentreert op mannen en hoe die moeten veranderen om het voor vrouwen beter te maken, in plaats van te bespreken wat vrouwen kunnen doen om de situatie te veranderen. Ze richt zich op problemen in plaats van op oplossingen, wat een makkelijke uitvlucht is.

Juist daardoor komt Sarkeesian over als één grote grap en een parodie op haar eigen intenties. Door zich te focussen op hoe mannen moeten veranderen, geeft ze de boodschap af dat vrouwen zelf niet in staat zijn om veranderingen door te voeren.

De blanke mannen zouden het niet beter kunnen zeggen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s