Verkeerde sekse kost vrouwen 350.000 dollar

Vrouwen en inkomen, laten we het daar weer eens over hebben. De Zesde Clan heeft een blogartikel geschreven over vrouwelijke Amerikaanse artsen die tijdens een dertigjarige loopbaan op het eind 350.000 dollar minder hebben verdiend dan hun mannelijke collega’s. (Inderdaad, dat is iets anders dan dat het hen 350.000 dollar kost, maar zoals we wel vaker geschreven hebben, neemt De Zesde Clan het niet zo nauw wat koppen schrijven betreft).

Het artikel van De Zesde Clan is business as usual. De man krijgt de schuld dat de vrouw minder verdient.

Vrouwen die scherp onderhandelen krijgen sociaal straf van hun omgeving. Mensen zien hen als agressief, kille carrière bitches, pinnige tantes waar ze liever niet mee samenwerken. Hard onderhandelen loonde niet, of in ieder geval veel minder, voor vrouwen. Dus hielden ze zich koest en gingen naar huis met minder.

Wat zijn het toch een martelaren, die vrouwen. Intermediair publiceerde eind juni een artikel over waarom vrouwen minder verdienen dat mannen. De Zesde Clan noemt dit niet in haar artikel, omdat er enkele conclusies in staan, die haar helemaal niet bevallen. Aan de blanke mannen dus de schone taak om wel alle feiten te noemen. Wat zijn de vijf redenen waarom vrouwen minder verdienen?

1. Vrouwen kiezen de verkeerde studie

Een vrouw die evenveel wil verdienen als haar mannelijke collega én de meeste kans wil maken op een hoog salaris, kiest voor techniek. In de hoogste inkomenscategorieën vinden we daar bijna net zoveel vrouwen als mannen – 3 procent meer mannen. Dat verschil kunnen ze makkelijk wegwerken, zegt Alexander Sterk van YER. ‘Vrouwen in de techniek zijn zeldzaam. Omdat bedrijven graag een goede mix van mannen en vrouwen willen, zouden vrouwen meer salaris kunnen vragen.’

Maar ja, probeer vrouwen maar eens techniek te laten studeren. Hele campagnes zijn daar al aan besteed. Oh, ze willen wel hoor, maar wij mannen maken ze natuurlijk het leven onmogelijk in de techniek.

2. Vrouwen kiezen vrouwenberoepen

Zowel mannen als vrouwen in vrouwenberoepen verdienen gemiddeld minder dan in mannenberoepen. Dat komt doordat vrouwenberoepen minder opleiding vergen. Mensen in vrouwenberoepen zijn daadwerkelijk ‘minder waard’, concluderen verschillende Nederlandse en buitenlandse onderzoeken.

Iedereen behalve De Zesde Clan zal het er mee eens zijn dat je meer opleiding nodig hebt om ingenieur te worden dan bijvoorbeeld kapster. Een brug die niet deugt is heel wat erger dan een geruïneerd kapsel.

3. Vrouwen onderhandelen niet

Gaat het om haar eigen salaris, dan rekent zij de sociale kosten mee: hoe aardig vindt de persoon aan de andere kant van de tafel mij nog als ik vasthoud aan mijn hoge inzet? Financieel komt een vrouw misschien lager uit, maar voor haar gevoel heeft ze meer bereikt: (iets) meer geld én sociale bonuspunten.

Als ze voor haar gevoel meer bereikt heeft, dan is het toch prima? Alleen De Zesde Clan vindt het niet goed, maar daar hoeft die vrouw haar salaris niet aan af te dragen.

4. Vrouwen worden geen manager

Als vrouwen al manager zijn, dan meestal in vrouwenberoepen. Vrouwen werken vooral in hr of marketing en deze functies verdienen minder dan de door mannen bevolkte financiële managersfuncties, zo verklaart Mercer het verschil.

5. Vrouwen werken parttime

Parttime werken verlaagt je salaris in absolute zin. ‘Als er kinderen komen gaan vrouwen minder werken en mannen juist meer. En werkgevers anticiperen daarop’, zegt Kea Tijdens. Volgens het CBS heeft 82 procent van de vrouwen tussen de 23 en 45 jaar met kinderen een deeltijdbaan. Van de vrouwen in die leeftijd zonder kinderen is dat 37 procent. Bij de mannen maakt het niet uit of ze kinderen hebben of niet. Rond de 80 procent werkt voltijds. Die deeltijdfactor verklaart veel van de loonkloof.

Met nog een opsteker voor De Zesde Clan:

Relatief gezien komen vrouwen, zeker bij de overheid, beter weg met deeltijdwerken dan mannen. Per uur omgerekend maakt het voor een vrouw niets uit of ze voltijds of in deeltijd werkt; haar uurloon blijft gelijk, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Het uurloon van mannen wordt wel lager als ze in deeltijd werken.

Discriminatie van mannen dus, maar daar hoor je De Zesde Clan niet over.

Samenvattend: de vrouwen hebben het verschil in salaris zelf in de hand. Wil je meer verdienen? Studeer techniek, kies een mannenberoep, onderhandel, word manager en werk fulltime. Zo simpel is het.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s