Etiket ‘feministe’ omarm je vrijwillig

Elk maatschappelijk verschijnsel kent golfbewegingen. Voor een socioloog moet dat interessant zijn om te volgen. Het feminisme zit op dit moment in een golfbeweging. Aan de ene kant heb je nog steeds de powerfeministen zoals blogschrijfster De Zesde Clan en aan de andere kant heb je de weldenkende vrouwen die al zoveel verder zijn en aan samenwerking met mannen denken in plaats van de strijd aangaan.

Kijk bijvoorbeeld het filmpje van Anne-Marie Slaughter. Zij is een vrouw die een topfunctie had, maar ervoor koos om meer tijd voor haar gezin vrij te maken. Ze was alle feministen vóór haar dankbaar dat ze het mogelijk hadden gemaakt om een topfunctie te behalen, maar nu het zover was, wilde ze graag de mogelijkheid hebben om te kiezen of ze die functie wilde of niet. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Powerfeministen reageerden furieus; ook De Zesde Clan was laaiend.

Het is jammer dat die powerfeministen door hun woede niet beter naar het verhaal van Anne-Marie Slaughter luisterden. Slaughter zegt dat het feminisme goede dingen bereikt heeft, maar dat de tijd van strijd voorbij is. Er is een nieuwe tijd van samenwerking aangebroken, waardoor er meer bereikt kan worden dan steeds maar te hameren op tegenstellingen. Vijanddenken behoort tot het verleden.

Steeds meer verstandige vrouwen hebben hetzelfde inzicht als Anne-Marie Slaughter. Ze zijn voor gelijkheid maar willen niet meer geassocieerd worden met powerfeministen. Marissa Mayer, de nieuwe topvrouw van Yahoo, verklaart ook voor de gelijkheid van man en vrouw te zijn, maar wil niet als feministe bestempeld worden. Wederom is De Zesde Clan laaiend van woede.

Die woede is sociologisch gezien goed verklaarbaar. De nieuwe golf van vrouwen kondigen verandering aan en stellen de bestaansreden van powerfeministen zoals De Zesde Clan ter discussie. Natuurlijk slaat ze dan wild van haar af. Wie wil er nu geconfronteerd worden met de stelling dat ze is blijven steken in het verleden, terwijl ze er zelf van overtuigd is een grote voorvechter te zijn?

Blogartikel na blogartikel schrijft ze over hoe vrouwen onderdrukt worden door blanke mannen en vecht ze voor gelijkheid en dan zijn er opeens vrouwen die stellen dat de strijd al gestreden is en dat het vanaf nu beter is om te gaan samenwerken? Hé, sinds wanneer zijn andere vrouwen intelligenter dan De Zesde Clan? Zij is toch de enige die doorziet hoe vrouwen nog steeds op elk terrein achtergesteld worden?

Over pak hem beet tien jaar zal de huidige golfbeweging in het feminisme beter zichtbaar zijn. Dan zal blijken dat vrouwen als Anne-Marie Slaughter een vreedzame weg zijn ingeslagen naar de gelijkheid tussen man en vrouw. En hopelijk behoren powerfeministen zoals De Zesde Clan dan tot een lachwekkende curiositeit uit het verleden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Etiket ‘feministe’ omarm je vrijwillig

  1. Pingback: Man veegt vrouwenquotum van tafel op basis van…. ja, wat eigenlijk? | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: ‘Het’ feminisme kan wel wat pr gebruiken | blankemannenbolwerk

  3. Pingback: Nieuwsronde 24 | blankemannenbolwerk

  4. Pingback: Huwelijk voordeel voor geleerde mannen, nadeel voor geleerde vrouwen | blankemannenbolwerk

  5. Pingback: Mannen vertellen vrouwen dat emancipatie af is | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s