Film opent debat over intimidatie op straat

Het is zeldzaam, maar dit keer zijn de blanke mannen niet het doelwit van De Zesde Clan in haar blogartikel over intimidatie op straat. Wat is het geval? Een Belgische filmstudente, Sofia Peeters, maakte de film Femme de la rue waarin in het geheim opgenomen beelden in voorkomen die laten zien hoe Sofia seksueel geïntimideerd wordt als ze over straat loopt.


En door wie dan wel? De meeste mannen zijn het toch wel gewend dat vrouwen enigszins bloot over straat lopen? We weten dat zelfs te waarderen en zullen hen toch niet gaan naroepen of lastigvallen?

Daarna werd het echter lastig. Omdat Peeters de opnames maakte in een achterstandswijk van Brussel. De daders hebben meestal een getinte huidskleur. Voordat je het weet wordt het een heen en weer geschreeuw van mensen die de Islam of allochtonen als groep de schuld geven.

Ook Ledoux en Peeters zelf signaleren dat de overlast van een kleine groep jongens en mannen komt. Het gaat om een minderheid binnen een groep die kampt met werkloosheid, armoede, sociale uitsluiting, frustraties. Maar vervolgens leven zij die frustratie wel uit op vrouwen.

Normaal gesproken haalt De Zesde Clan de blanke man door de mangel, maar nu een getinte bevolkingsgroep de schuldige blijkt te zijn, heeft ze geen idee hoe voorzichtig ze op eieren moet lopen. Hoe moet je dit probleem aanpakken? Opeens vertoont De Zesde Clan een opvallende terughoudendheid. Ze komt niet verder dan de mogelijkheid bieden om op een site aan te geven waar je op straat lastig bent gevallen als vrouw (de achterstandswijken misschien?). O ja, Sofia Peeters, de filmstudente die geen sociologie heeft gestudeerd heeft wel een idee:

Peeters zou daarom graag zien dat deelnemers aan het debat breder kijken, zodat zinnige maatregelen mogelijk zijn. Ze denkt dan aan sensibilisering over gelijkheid tussen man en vrouw in scholen, jeugd- en buurthuizen, strengere regels rond de alomtegenwoordige denigrerende afbeelding van de vrouw, het aanpakken van de uitzichtloze werkloosheidssituatie van kansarme groepen. Kortom, de problemen aanpakken bij de basis.

Mogen wij De Zesde Clan een voorstel doen? Een voorstel waar ze in het verleden zelf al eens mee op de proppen kwam en waar ze een groot voorstander van is? Maar waar ze nu te bescheten voor is om het te opperen? Organiseer een Slutwalk in die achterstandswijken! Laat zien hoe je er als vrouw bij wilt lopen zonder lastiggevallen te worden. Put your money where your mouth is, Zesde Clan!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s