Vooruitgang voor vrouwen betekent niet ‘het einde van de man’

Zo af en toe kom je een vrouw tegen die intelligente dingen zegt. Neem Hanna Rosin, de auteur van The end of men.

In haar boek zegt Hanna Rosin dat vrouwen op veel terreinen de mannen inhalen. Er studeren meer vrouwen af, de jongere vrouw van tegenwoordig verdient meer dan de man, de vrouw wordt steeds meer de kostwinner van het gezin, etc….

Alle reden voor feministen om laaiend enthousiast te zijn. En toch zijn ze dat niet, getuige het blogartikel van De Zesde Clan. Waarom niet? Simpel, omdat Hanna Rosin hiermee het bestaansrecht van die feministen aantast.

Stel je voor, dan schrijf je een blog over hoe vrouwen keer op keer benadeeld worden en vervolgens komt er een vrouw die bewijst dat het allemaal niet waar is wat je zegt.

Hoe ga je als feministe om met zo’n boek? Je kunt er niet inhoudelijk op ingaan, want het klopt allemaal wat Hanna Rosin zegt. Wat voor benadering gebruik je dan? Je kunt moeilijk zeggen dat je het boek bedreigend vindt omdat het je eigen bestaansrecht aantast. De Zesde Clan heeft daar iets op bedacht: ze haalt het oude stokpaardje van stal dat de man bang is voor feminisme omdat dat zijn status aantast. Hoera, aandacht afgeleid.

De kritische lezer kan zich vermaken met hoe De Zesde Clan dat doet. Ze begint met:

De angst voor succes van vrouwen is overal zichtbaar.

O ja? Vertel eens? Nou, zegt De Zesde Clan, in 2003 verscheen er al een artikel in de Groene Amsterdammer waarin gespeculeerd werd dat de man zou uitsterven. En dat is niet alles.

Oog, een tijdschrift van het Rijksmuseum, kwam bij het eerste nummer in 2010 ook al met een verhaal over het einde van de man.

Daarmee stopt de bewijsvoering van De Zesde Clan. Meer is ook niet nodig. Met een artikel uit 2003 en het noemen van een tijdschriftartikel van het Rijksmuseum heeft ze meer dan voldoende bewezen dat de angst voor succes van vrouwen inderdaad overal zichtbaar is.

De Zesde Clan raakt verderop in het artikel lekker op dreef over de vermeende angst van de man:

De angst voor verandering moet je bespreekbaar maken. En dan het liefste op een serieuze manier. Want het zou goed zijn als mannen na gingen denken over de manier waarop zij, anno 2012, deel willen nemen aan de maatschappij:

Zodra powerfeministen het erover hebben dat bepaalde groepen moeten gaan nadenken, dan willen ze daar mee zeggen dat die groepen tot dezelfde conclusies moeten komen als zij. Het is namelijk niet mogelijk dat je ergens over nadenkt, maar tot een totaal andere zienswijze komt. Dan moet je nog maar eens nadenken.

Het is goed dat De Zesde Clan de angst voor verandering bespreekbaar wil maken. Maar dan moet ze wel haar eigen angst bedoelen. De angst dat ze door de mand valt als powerfeministe die keer op keer beweert dat vrouwen de paria’s van de maatschappij vormen, terwijl onderzoek uitwijst dat het tegengestelde waar is. Dan moet je zelf eens gaan nadenken over je eigen zienswijze en hoe je deel wilt nemen aan de maatschappij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vooruitgang voor vrouwen betekent niet ‘het einde van de man’

  1. Pingback: Modern seksisme valt moeilijk te bevechten | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Rosin geeft les in feministen neersabelen | blankemannenbolwerk

  3. Pingback: Mannen vertellen vrouwen dat emancipatie af is | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s