Bond, vrouwen en seksisme, het blijft jongleren

Blogschrijfster De Zesde Clan heeft de James Bondfilm Skyfall gezien en laat daar haar zure feministische licht over schijnen op haar blog.

Degenen die de film nog willen zien, kunnen onderstaand artikel beter niet lezen in verband met de spoilers.

Komt de film er goed van af bij De Zesde Clan? Nee, natuurlijk niet. De film mag geslaagd zijn voor de Bechdeltest (één of andere test waarbij het belangrijk is dat vrouwen met namen met elkaar praten, maar dan niet over mannen, dus bijvoorbeeld dat ze recepten uitwisselen), De Zesde Clan heeft weer allerlei minpunten gevonden.

Wat er nu weer niet goed is?

Het probleem is echter dat M dood gaat, en uiteraard een blanke man als opvolger krijgt.

Let op dat woordje uiteraard. M. kan een vrouw zijn, maar zodra M. een man is, dan is dat uiteraard. Het is maar een klein voorbeeld van de paranoïde denkwereld van De Zesde Clan. Dan hebben we het er maar niet over dat het een probleem is dat de opvolger een blanke man is.

Tweede punt van ergernis bij De Zesde Clan: de vrouwelijke agent die eindigt als secretaresse.

Het hoeft niemand te verbazen dat De Zesde Clan niet de punten noemt waarin vrouwen positief uitblinken in deze film. Zo redt die vrouwelijke agent James Bond zijn leven. Zat de Zesde Clan toen even met haar ogen te knipperen? Heeft ze gezien dat het hoofd en woordvoerster van een onderzoekscommissie naar MI6 een vrouw was? Of heeft ze toen heel lang met dichtgeknepen ogen gezeten om het maar te kunnen ontkennen?

Het is ons een raadsel waarom De Zesde Clan naar deze film is geweest, als ze er alleen maar zuur over kan schrijven. Of is dat nog het enige waar ze plezier aan beleeft in haar leven? Zielige blogartikeltjes schrijven over hoe slecht vrouwen het hebben?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s