Lezende vrouwen vormen een revolutie

Elke man die wel eens ruzie heeft gemaakt, zal het bekend voorkomen. Op een gegeven moment zal de vrouw je feiten uit het verleden voor de voeten slingeren, waarvan je dacht dat die allang afgehandeld waren.

Het blogartikel van De Zesde Clan over de evolutie van lezende vrouwen doet daar sterk aan denken en bevestigt alleen maar dat de echte powerfeministen nooit in vrede zullen willen samenleven met mannen. Bloeden zullen die mannen voor alles wat ze vrouwen ooit honderden jaren geleden hebben aangedaan.

De Zesde Clan gaat in op het boek The Woman Reader van Belinda Black over hoe er ooit lang geleden gedacht werd over vrouwen die serieus werk lazen. Gaap, gepasseerd station, denk je dan als lezer. behalve als je De Zesde Clan heet, want die wil dergelijke zaken nog steeds aan de kaak stellen, ook al speelt dit al minstens tientallen jaren niet meer. Vrouwen die studeren worden niet als abnormaal beschouwd en vrouwen winnen literatuurprijzen, ook al denkt De Zesde Clan van niet.

Men and women who write literary fiction are treated differently by critics and in the publishing world. The second is that in the universe of commercial fiction, genres that are written by and primarily appeal to women (chick lit, romance) are taken much less seriously than genres more geared towards men (thrillers, sci-fi).

Dus de thrillers horen meer bij de mannen? Waarom hebben vrouwelijke thrillerauteurs zoals Simone van der Vlugt, Saskia Noort en noem ze maar op zo’n geweldig succes in Nederland? Het succes is zo groot, dat zelfs mannen onder een vrouwennaam zijn gaan schrijven. Paul Goeken kreeg bijvoorbeeld pas succes toen hij als Suzanne Vermeer ging schrijven en Gert Jan de Vries brengt zijn thrillers uit onder de naam Tess Franken.

De Zesde Clan zegt het wel vaker: als je het maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het vanzelf waar. In haar eigen geval is dat: ‘als ik voor mezelf maar vaak genoeg herhaal dat vrouwen als uitschot worden behandeld, dan ga ik het zelf ook nog geloven’. Een andere reden kunnen wij niet bedenken waarom ze haar artikel laat eindigen met:

Kortom, de bezigheden van vrouwen roepen minachting en een zekere weerzin op, ook tot op de dag van vandaag.

Het ergste is dat ze zichzelf gelooft.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s