Discussie over vrouwenquotum laait weer op

Het verplichte vrouwenquotum, zal de discussie erover ooit stoppen? Niet als het aan blogschrijfster De Zesde Clan ligt. Ze wijdt er weer een artikel aan naar aanleiding van geruchten dat Eurocommissaris Viviane Reding opnieuw een poging doet om een verplicht vrouwenquotum van 40 % in te stellen.

Een eerdere poging faalde. Twee argumenten keren steeds terug zodra dit onderwerp op de agenda komt.

Die twee argumenten zijn ten eerste dat een verplicht quotum betekent dat talentvolle mannen gediscrimineerd worden (waar prof. dr. Barbara Baarsma zo huiverig voor is; dat excuustruzen de plaats van mannen in gaan nemen en dat het de vraag wordt of een vrouw een topfunctie bekleedt omdat ze goed is of omdat ze een vrouw is). Het tweede is dat vrouwen die willen de weg naar de top wel vinden.

De Zesde Clan noemt het derde argument niet: dat vrouwen niet willen. Onderzoeksjournaliste Marike Stellinga schreef het al in De mythe van het glazen plafond: de vrouwen kiezen liever voor het gezin dan voor een loodzware baan. Een recent voorbeeld is Anne-Marie Slaughter die haar topfunctie gedag zei om haar kinderen te kunnen zien opgroeien. Onnodig te zeggen dat deze twee vrouwen verguisd worden door powerfeministen zoals De Zesde Clan.

Waarom heeft De Zesde Clan het niet over wat vrouwen willen? Simpel, omdat zíj wel bepaalt wat goed is voor vrouwen. Scheur je weg van die kinderen die ervoor zorgen dat je hersens verweken en ga aan de slag! Nee, niets te kiezen! Doe wat ik, De Zesde Clan, zeg!

Als we allemaal ons gezond verstand gebruiken, dan zal het voorstel van Viviane Reding opnieuw tot niets leiden. Dat Viviane Reding het tot Eurocommissaris heeft geschopt, bewijst alleen maar dat het tweede argument waar is, dat vrouwen die de top willen behalen dat ook kunnen. Maar dan moet je niet in je arrogantie menen dat je je eigen leefwijze ook andere vrouwen moet opleggen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s