De lezing van… Anne Summers

Je zou maar Julia Gillard zijn, de minister president van Australië. De arme vrouw lijdt onder onevenredig vuile en lage seksistische aanvallen. De Zesde Clan schrijft een artikel over Anne Summers, een journaliste die een lezing over dit onderwerp hield. Op internet zijn de x-rated en de gekuisde versie van deze lezing te vinden.

Prime Minister Julia Gillard

x-rated! Oei, dat moet wel heel erg zijn. Verbaasd dat De Zesde Clan zelf geen voorbeelden in haar artikel noemt, zijn de blanke mannen met de angst in het hart de ongekuisde versie gaan lezen. En beste lezers, we zijn ons doodgeschrokken.

Eerste voorbeeld: Julia Gillard heeft een verkiezingsbelofte verbroken en daarom werd ze een leugenaar genoemd. Een leugenaar! Het moet toch niet gekker worden? Maar wat is er seksistisch aan die term? Volgens Anne Summers:

Calling her a “liar” might not be gender-specific, although as I have pointed out, it was not a term used against back-flipping male prime ministers.

Oh, het is niet seksistisch. Het was alleen nooit tegen een man gezegd die een verkiezingsbelofte had verbroken. Daar wringt de damesschoen.

Wat heeft Julia nog meer te verduren? Tweede voorbeeld: De krant The Australian gebruikte als kop: What Julia told her firm.

Zijn ze helemaal gek geworden bij The Australian? Iemand bij haar naam noemen? Een grotere belediging bestaat er toch niet? Of misschien toch wel. Een derde voorbeeld:

There is a similar lack of respect in the way the federal Opposition constantly just uses the female pronoun to refer to the prime minister.  Tony Abbott is a serial offender – constantly referring just to “she” or “her” in his press appearances – but he is not the only one.

Er wordt naar haar gerefereerd met de termen ‘zij’ en ‘haar’! En waarom? Omdat ze een vrouw is? Zijn ze helemaal besodemieterd daar down under? Die arme Julia Gillard moet toch geen leven hebben?

Leugenaar, Julia en ‘zij’ en ‘haar’. We snappen helemaal waarom de lezing van Anne Summers x-rated is. En we snappen ook waarom De Zesde Clan geen voorbeelden noemt in haar artikel.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s